Oppaat ja artikkelit

Vaikeuksia maksaa yrityslainaasi takaisin? Toimi näin – 5 vinkkiä

Monet yrittäjät joutuvat ottamaan lainaa erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen ei sinänsä ole huono asia, mutta maksamattomat velat luovat huomattavia paineita yrittäjälle.

Kokosimme 5 vinkkiä, joiden avulla selvitä velkataakasta helpommin.

1. Puhu lainanantajan kanssa

Jos näyttää siltä, että sinulla voi olla vaikeuksia lainan takaisinmaksun kanssa kannattaa aina puhua lainanantajan kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Muista, että heidän etujensa mukaista on työskennellä kanssasi, jotta pysyt maksamaan lainasi takaisin. Lainanantajat pystyvät yleensä tarjoamaan erilaisia joustoja lainan takaisinmaksuun.

2. Laske yrityksen budjetti

Seuraava askel on luoda ja pitää kiinni yrityksen budjetista. Jos sinulla ei vielä ole sellaista, voi se olla yksi syy siihen, että olet taloudellisissa vaikeuksissa.

Budjetin tulee olla realistinen, ja sitä kannattaa seurata jatkuvasti, jotta huomaat heti, mikäli et pysy budjetin raameissa.

3. Poista tarpeettomat menot

Budjetin laskiessa kannattaa erityisesti tarkasti huomioida alueita, joihin käytät rahaa päivittäin. Voit yllättyä kuinka paljon rahaa säästät pienilläkin päivittäisillä leikkauksilla. Säästöt on helppo laittaa lainan takaisinmaksuun.

4. Laskuta nopeammin ja lyhennä maksuaikaa

Moni yrittäjä kamppailee pitkien maksuehtojen kanssa. Lyhentämällä saatavien maksuaikaa saat rahat nopeammin sisään, jolloin kassa toimii paremmin. Voit myös pyytää asiakkaitasi maksamaan ennakkoon, ainakin osan tilauksesta tai antaa alennusta, jos asiakas maksaa laskun pois ennen eräpäivää.

Pyri välttämään tilannetta missä et voi maksaa lainaa takaisin, koska asiakkaasi ei ole maksanut laskujaan ajoissa.

Lue vinkit, joilla selvitä asiakkaan pitkistä maksuajoista

5. Luo takaisinmaksusuunnitelma

Viimeinen askel on luoda takaisinmaksu suunnitelma. Keskustele lainanantajan kanssa, mikäli pystyt pienentämään kuukausieriä. Joskus lainanantaja on valmis pidentämään laina-aikaasi, mutta se ei aina ole kannattavaa sinulle, sillä se voi nostaa lainan kokonaiskuluja huomattavasti.

Useimmat lainanmyöntäjät ovat auttaneet yrityksiä, joilla on taloudellisia vaikeuksia, joten saat varmasti heiltä hyviä vinkkejä, miten luot lainan takaisinmaksusuunnitelman.

Jos sinulla on monta lainaa, keskity siihen, jonka sinun tulisi maksaa pois ensin, jonka jälkeen voit kannattaa siirtyä seuraavaan velkaan.

Muista ainakin nämä!

  • Laita velan maksaminen etusijalle ja luo selkeä suunnitelma, miten maksat lainan takaisin.
  • Jos tuijotat pelkästään lainan kokonaissummaa voi velka tuntua ylitepääsemättömältä. Keskity sen sijaan pienempiin, kuukausieriin, jotta taakka tuntuu helpommalta.
  • Älä pelkää puhua lainanantajan kanssa. On teidän molempien etu, että pystyt maksamaan lainan takaisin.