Yrityslainan takaisinmaksaminen – 9 vinkkiä taloudenhallintaan

Vinkit yrityslainan takaisinmaksuun

Yrityslainan takaisinmaksaminen ei huonontuneen taloustilanteen puolesta aina onnistu. Monet yrittäjät joutuvat ottamaan lainaa erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen ei sinänsä ole huono asia, mutta maksamattomat velat luovat huomattavia paineita yrittäjälle.

Yrityslainan takaisinmaksu on sovittavissa lainantarjoajan kanssa, joten ota yhteyttä tarpeeksi ajoissa uuden maksusuunnitelman sopimiseksi!

Kokosimme 9 vinkkiä, joiden avulla selvitä velkataakasta helpommin.

1. Puhu lainanantajan kanssa

Jos näyttää siltä, että sinulla voi olla vaikeuksia lainan takaisinmaksun kanssa kannattaa aina puhua lainanantajan kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Muista, että heidän etujensa mukaista on työskennellä kanssasi, jotta pystyt maksamaan lainasi takaisin. Lainanantajat pystyvät yleensä tarjoamaan erilaisia joustoja lainan takaisinmaksuun.

Lainan takaisinmaksusta voi aina sopia lainanantajan kanssa. Uusi maksusuunnitelma voi muuttaa tilannetta merkittävästi. Yrityksesi mahdollisuus maksaa lainaa takaisin on helpompaa, kun takaisinmaksuaika pitenee ja lainan kuukausilyhennys pienenee. Yrityksesi taloudentilanne voi muuttua ja lainanantaja tekee kaikkensa sopiakseen yrityksesi liiketoiminnan kannalta parhaimman vaihtoehdon.

2. Laske yrityksen budjetti

Seuraava askel on luoda yrityksellesi budjetti ja pitää siitä kiinni. Jos sinulla ei vielä ole sellaista, voi se olla yksi syy siihen, että olet taloudellisissa vaikeuksissa. Yrityslainan hakeminen on helppoa, mutta jos yrityslaina on ainoa asia, joka pitää taloutesi pystyssä, ei se ole silloin pidemmän päälle toimiva.

Katso tarkkaan mihin käytät rahat ja budjetoi yrityksesi liiketoiminta sen mukaisesti. Budjetin tulee olla realistinen ja sitä kannattaa seurata jatkuvasti, jotta huomaat heti, mikäli et pysy budjetin raameissa. Helpoin tapa vähentää kuluja on pienentää menoja, joten mieti maksatko kuukausittain joistain palveluista turhaan tai käytätkö esimerkiksi resurssejasi väärään paikkaan.

Tutustu budjetointioppaaseemme täältä.

3. Poista tarpeettomat menot

Budjetin laskemisessa kannattaa erityisen tarkasti huomioida asiat, joihin käytät rahaa päivittäin. Voit yllättyä kuinka paljon rahaa säästät pienilläkin päivittäisillä leikkauksilla. Säästöt on helppo laittaa lainan takaisinmaksuun. Pienistä puroista kasvaa suuri virta pidemmän päälle.

Monien vuosienkin päästä voidaan huomata, että yritykselle tulee turhia kuluja esimerkiksi palveluista, jotka ovat poistuneille työntekijöille hankittuja. Yritys pärjää helposti ilman vastaavia palveluita. Myös erilaiset edustustapahtumat tai osallistumiset kannattaa pitää minimissä, mikäli toinen vaihtoehto on joutua maksuongelmiin lainan lyhentämisen takia.

4. Laskuta nopeammin ja lyhennä maksuaikaa

Moni yrittäjä kamppailee pitkien maksuehtojen kanssa. Lyhentämällä saatavien maksuaikaa saat rahat nopeammin sisään, jolloin kassa toimii paremmin. Voit myös pyytää asiakkaitasi maksamaan ennakkoon, ainakin osan tilauksesta tai antaa alennusta, jos asiakas maksaa laskun pois ennen eräpäivää.

Pyri välttämään tilannetta missä et voi maksaa lainaa takaisin, koska asiakkaasi ei ole maksanut laskujaan ajoissa.

Lue vinkit, joilla selvitä asiakkaan pitkistä maksuajoista

5. Luo takaisinmaksusuunnitelma

Viimeinen askel on luoda takaisinmaksusuunnitelma. Keskustele lainanantajan kanssa, mikäli pystyt pienentämään kuukausieriä. Joskus lainanantaja on valmis pidentämään laina-aikaasi, mutta se ei aina ole kannattavaa sinulle, sillä se voi nostaa lainan kokonaiskuluja huomattavasti.

Useimmat lainanmyöntäjät ovat auttaneet yrityksiä, joilla on taloudellisia vaikeuksia, joten saat varmasti heiltä hyviä vinkkejä, miten luot lainan takaisinmaksusuunnitelman.

Jos sinulla on monta lainaa, keskity ensiksi korkeakorkoisimpaan lainaan ja lyhennä sitä mahdollisuuksien mukaan suuremmalla maksuerällä. Näin säästät korkokuluissa pitkällä aikavälillä paljon rahaa.

6. Lyhennä enemmän lainaa

Kun otat lainaa yritykselle, lainanantajaa ei yleensä haittaa, jos maksat enemmän, kuin mitä olette sopineet kuukausittain. Pienet lisäerät kuukausittain vaikuttavat paljon siihen, mitä yrityslainan korko tulee olemaan takaisinmaksun päätteeksi. Rahoitusta sopiessa maksetaan tietty erä, mutta varmista lainanantajalta, miten lisälyhennykset vaikuttavat takaisinmaksuun.

Olet voinut hakea lainaa tiettyjen kuukausittaisten tulojen mukaan, mutta tilanne voi muuttua äkillisesti ja usein on järkevää lyhentää lainaa enemmän, mikäli taloustilanne sen sallii.

7. Muunna lisätulo lainan lyhentämiseksi

Yrityslainaa hakiessa ei välttämättä yrittäjän tilanne ole ollut niin hyvä taloudellisesti, mutta se voi muuttua hyvin nopeasti. Kuukausittaiset tulot kasvavat yhtäkkiä, joten mikset lyhentäisi lainaa enemmän? Laina-aika lyhenee, laina-ajan korko vähenee ja voit hakea yrityslainaa tarpeen vaatiessa uudestaan.

Yrityksille ei ole järkevää maksaa korkoa turhaan, joten löydät itsesi huonommasta taloustilanteesta helposti, mikäli maksat turhaan ylimääräistä. Pankista voi hakea tarpeen vaatiessa uutta lainaa eikä nopeampi lainan takaisinmaksu ole kannattamatonta.

8. Tehosta toimintaa

Voit saada lainaa helposti ja lainan avulla tehostaa liiketoiminnan tuottavuutta korkealle. Voit maksaa lainan nopeammin takaisin tuottavammalla liiketoiminnalla, joten mikset tehostaisi toimintaasi tuottavuuden kasvattamiseksi?

Hae yritysrahoitus ilman vakuuksia ja sen kautta paranna maksukykyäsi lainalle sekä yleisesti paranna liiketoimintaasi. Tee rahoitussuunnitelma ja katso paljonko rahoitusta tarvitaan haluamillesi ratkaisuille.

9. Maksa laskut ajoissa

Oli lainasummasi sitten 1000 euroa vai 50 000 euroa, niin yksi yhteinen tekijä lainoissa on aina, nimittäin laskujen takaisinmaksu ajoissa. Lainan kuukausittaisille erille voi tulla ylimääräisiä kuluja, jos niitä ei maksa ajoissa. Muistutuslaskut kuukausittain nostavat lainasi kokonaissummaa pitkässä juoksussa.

Pankki ei välttämättä ole tulevaisuudessa niin ymmärtäväinen lainan uudessa maksusuunnitelmassa, mikäli et ole hoitanut omaa osuuttasi järkevästi lainan lyhentämisen kanssa. Lainaa on myös usein mahdollista hakea lisää samasta pankista, mikäli lainaa on lyhennetty sovitulla tavalla. Pankin riski on myös pienempi eli uuden lainan hinta voi olla edullisempi hyvin asiansa hoitaneelle asiakkaalle.

Muista ainakin nämä!

Lainan takaisinmaksu voi tuntua ajoittain hankalalta. Muistathan kuitenkin, että kun olet oma-aloitteinen ja otat itse yhteyttä velkojaan maksuvaikeuksissa, on hänkin myötämielinen joustamaan maksujen vastaanottamisessa. Tässä vielä viimeiset vinkit lainan takaisinmaksuun:

Takaisinmaksaminen etusijalle

Laita velan maksaminen etusijalle ja luo selkeä suunnitelma, miten maksat lainan takaisin. Monia asioita tapahtuu, mutta näin pidät yrityksesi talouden hyvässä jamassa monta vuotta.

Älä tuijota pelkästään lainan kokonaissummaa

Jos tuijotat pelkästään lainan kokonaissummaa, voi velka tuntua ylitepääsemättömältä. Keskity sen sijaan kuukausieriin ja niiden maksamiseen suhteessa tuloihisi, jotta taakka tuntuu helpommalta.

Tee uusi maksusuunnitelma

Älä pelkää puhua lainanantajan kanssa. On teidän molempien etu, että pystyt maksamaan lainan takaisin. Lainantarjoajat haluavat yleensä sopia mahdollisimman joustavaksi tilanteen, missä yrityksesi voi maksaa lainan lyhennyksiä normaalilla tavalla.