Näillä vinkeillä selviät asiakkaan pitkistä maksuajoista

Pitkä laskun maksuaika voi haitata yrityksen kassavirtaa

Suomen Yrittäjien gallupin mukaan jopa 22 prosenttia yrityksistä kertoo, että niiden asiakasyritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan viimeisen kahden vuoden aikana. Kyselyyn vastasi 1 091 yrittäjää Suomesta lokakuussa 2022.

Ongelma koskee noin 66 000 pk-yritystä ja pidentyneistä maksuajoista kärsivät eniten teollisuus- ja rakennusalan yritykset, kertoo Yrittäjägallup.

Yrittäjägallup näyttää, kuinka yleinen ongelma pitkät maksuajat ovat. Ongelmaan kannattaa siis varautua, vaikka se ei olisi entuudestaan tuttu. Listasimme kuusi vinkkiä, jotka auttavat selviämään pitkistä maksuajoista.

1. Tee laskujen maksamisesta mahdollisimman helppoa

Jo laskujen maksamiseen käytetyt ohjelmat vaikuttavat maksuaikoihin. Onko laskujen maksaminen tehty asiakkaalle helpoksi? Kun maksaminen onnistuu esimerkiksi sähköisesti, jää asiakkaalle vähemmän tekosyitä olla maksamatta laskuja ajallaan. Sähköinen laskutusjärjestelmä helpottaa myös yrittäjän arkea.

Helppo lasku tulee maksetuksi

Yrityksen kassavirtaa voidaan helpottaa myös kysymällä asiakkaalta, mikäli lasku on tullut perille. Kysely kannattaa tehdä muutama päivä ennen maksun ajankohtaa ja pääset muistuttamaan asiakasta juuri ennen tärkeää hetkeä laskun maksamisesta. Jos maksuaika on pitkä, on silloin todennäköisempää, että yritys maksaa laskun ajoissa.

2. Budjetoi tarkasti

Maksuajat kannattaa ottaa huomioon kassavirtaennusteita ja budjettia rakentaessa. Kuinka venyneet maksuajat vaikuttavat kassavirtaan ja budjettiin? Kun on varautunut ongelmiin etukäteen, on niitä helpompi ratkoa niiden osuessa omalle kohdalle. Kassavirran seuraaminen on hankalempaa usein vain sen vuoksi, ettei sitä oikeasti seurata kunnolla.

Budjetoi kassavirta

Huolellisesti tehty budjetti auttaa myös äkillisen rahantarpeen kohdalla. Budjetti kannattaa jakaa osiin laskemalla osabudjetit esimerkiksi hankintoja, markkinointia tai henkilöstöä varten. Kun budjetti on tehty huolellisesti, tietää mistä löytyy joustoa hätätilanteita varten. Yrityksen kassavirtalaskelma pitää huolen liiketoiminnan tärkeimpien toimien jatkuvuudesta sekä investointien kannalta oleellisista voimavaroista.

Tutustu uuden yrittäjän budjetointioppaaseen täältä.

3. Pidä sopimusehdoista kiinni

Lain mukaan maksuajat saavat ylittää 30 päivää vain, jos asiasta on erikseen sovittu. Suurin osa yrittäjistä kuitenkin kertoo, että pitkistä maksuajoista harvoin sovitaan erikseen. Yrittäjän kannattaa pitää tiukasti kiinni omista oikeuksistaan. Jos maksuaikoihin sallii tarpeeksi poikkeuksia, se voi kostautua pitkällä tähtäimellä, kun asiakas ottaa maksujen myöhässä maksamisen tavaksi.

Hyödynnä maksumuistutuksia

Maksumuistutuksen avulla voidaan myös korottaa olemassaolevaa laskua. Jos yrityksen tapa on maksaa lasku myöhässä, niin voit saada siitä enemmän rahaa itsellesi myöhästymiskulujen vuoksi. Myöhästymismaksut ovat täysin laillisia, ja ensimmäisen voi laittaa jo viikon kuluessa eräpäivän umpeutumisesta.

4. Ole aktiivinen maksujen perinnässä

Maksujen vieminen perintään on kallista, joten kannattaa kokeilla muutamia muita keinoja ennen virallista perintää. Pehmoperintä tarkoittaa sitä, että asiakkaalle esimerkiksi soitetaan ja kysytään suoraan, missä maksut viipyvät. Ulkopuolista apua rahojen perintään kannattaa kysyä myös tilitoimistolta.

Laskun maksuaika seurantaan

Puhelut, sähköpostit, kirjeet tilitoimistolta tai muunlaiset yhteydenotot voivat kannustaa asiakasta maksamaan laskunsa ennen perintää. Maksujen perinnässä kannattaa siis osoittaa aktiivisuutta jo ennen kuin asia viedään perintätoimiston ratkaistavaksi. Perinnästä koituu enemmän kuluja, mikä tarkoittaa yrityksen laskun summan alenemista. Pienempi summa on kuitenkin parempi kuin ei mitään.

5. Tutustu rahoitusvaihtoehtoihin

Ennakointi ja hyvin tehdyt suunnitelmat eivät kuitenkaan aina riitä. Joskus asiakkaan pitkät maksuajat johtavat yrityksen äkilliseen rahantarpeeseen, kun omia hankintoja ei voida tehdä rahan ollessa kiinni muualla. Tukalassa tilanteessa kannattaa tutustua erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin, jotka auttavat vaikeissa tilanteissa.

Vakuudeton yritysluotto

Jos yritys kaipaa luottoa nopeasti, vaivattomasti ja vastuullisesti, Yritysluotto voi olla ratkaisu äkilliseen rahantarpeeseen. Tarjoamme luottoa kaikenkokoisille ja -ikäisille yrityksille ilman reaalivakuuksia. Lainapäätöksen voi saada jo saman päivän aikana, kun hakemus on jätetty ja rahat tilitetään yrityksen tilille viimeistään seuraavana pankkipäivänä.

Yritysluoton ominaisuuksista ja hyödyistä voi lukea tarkemmin täällä

6. Vältä maksukyvyttömiä asiakkaita

Mikäli yrityksen on mahdollista välttää maksukyvyttömiä asiakkaita, niin se kannattaa tehdä. Jos asiakkaalla on ennestään ollut maksujen kanssa ongelmia, niin todennäköisesti sen perusteella niin käy jatkossakin.

Asiakkaan tiedot tulisi tarkastaa ennen sopimuksen allekirjoittamista eikä ottaa ketä tahansa asiakkaaksi. Näin yrityksen kassavirta pysyy todennäköisemmin jatkuvana, eikä ongelmalliset asiakkaat heikennä sitä.

Yritysluotto Flex rahoitustukena

Kun maksuaikaa pidennetään ja laskuja ei makseta ajallaan, vaikuttaa se yrityksen toimintaan merkittävästi. Lainarahoituksen avulla saat kassavirran seuraamisesta helpompaa ja voit rahoittaa oman toimintasi sillä aikaa, kun asiakas viivästelee oman laskunsa kanssa.

Yritysluotolle saa maksuaikaa reilusti, joten se ei tule ongelmaksi liiketoiminnan kassavirtaa ajatellen. Voit hakea lainaa jopa 20 000 euroa ja se pysyy tililläsi odottamassa sitä hetkeä, kun sille tulee tarvetta. Saat suorittaa nostoja koska tahansa ja pääset investointien lisäksi pitämään kassavirtaa yllä.

Kassavirta on monen yrityksen haaste ja sitä tulisi seurata liiketoiminnan kannalta tarkasti. Maksa pois omat laskusi nostamalla luottotililtäsi varoja ja luottotilin maksu hoituu asiakkaan maksaessa laskunsa. On tärkeää, että saat kassavirran luistamaan eli hae jo tänään liiketoiminnan kassavirran tueksi joustavaa yritysluottoa!

Tutustu Yritysluotto Flex rahoitukseen