Yritystoiminnan sujuvuuden varmistamiseksi on tärkeää seurata keskeisiä päivämäärämuutoksia ja lakisääteisiä velvoitteita. Vuonna 2025 yrittäjät kohtaavat useita tärkeitä määräaikoja, jotka liittyvät verotukseen, ilmoituksiin ja maksuvelvoitteisiin. Tässä artikkelissa esittelemme yrityksen tärkeät päivämäärät, jotka kannattaa merkitä kalenteriin.
Veroilmoitus ja veroilmoitusten eräpäivät
Vuosi 2025 tuo mukanaan tärkeitä veroilmoituksia ja ilmoittamisvelvoitteita. Verovelvollisten on huolehdittava ilmoittautumisestaan ja täytettävä veroilmoitus oikeaan aikaan. Yrittäjien, joiden tilikausi päättyy kalenterivuoden lopussa (31.12.2025), tulee huomioida seuraavat määräajat tilinpäätökseen ja verotukseen liittyen:
Arvonlisäveroilmoitukset
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousee 1.1.2025 alkaen 15 000 eurosta 20 000 euroon, jolloin alle 20 000 euron liikevaihdolla yritys ei ole ALV-velvollinen. ALV-ilmoitus on jätettävä kuukausittain, jos liikevaihto ylittää 100 000 euroa, neljännesvuosittain 30 001–100 000 euron liikevaihdolla ja vuosittain enintään 30 000 euron liikevaihdolla.
Kuukausittain ilmoittavien yritysten ALV-ilmoitus on annettava seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Neljännesvuosittain ilmoittavien eräpäivät ovat 12.5., 12.8., 12.11. ja 12.2. seuraavana vuonna. Vuosittain ilmoittavien yritysten ALV-ilmoitus tehdään aina seuraavan vuoden helmikuussa. Vuonna 2025 yritykset ilmoittavat vuoden 2024 tiedot 28.2.2025 mennessä.
Veroilmoitus
Yksityisten elinkeinonharjoittajien veroilmoituksen määräaika on 1.4.2025. Osakeyhtiöiden veroilmoituksen määräaika on neljä kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen.
Ennakkovero
Toiminimiyrittäjä maksaa ennakkoveroja joko kuukausittain tai useammin, esimerkiksi kahdesti, kolmesti tai kuudesti vuodessa, riippuen yrityksen verotettavasta tulosta. Ennakkoverojen eräpäivät voivat vaihdella yrityksen arvioidun verotettavan tulon mukaan. Jos yrittäjän tulos on epäselvä, kannattaa seurata verottajan antamia ohjeistuksia ja tarkistaa eräpäivät huolellisesti.
Osakeyhtiöt maksavat ennakkoverot joko kuukausittain tai kahdesti vuodessa ennakkoveron määrästä riippuen. Jos ennakkoveron määrä on 500–2 000 euroa, se maksetaan kahdessa erässä tilikauden kolmantena ja yhdeksäntenä kuukautena. Yli 2 000 euron ennakkoverot maksetaan kuukausittain, jolloin eräpäivä on kuukauden 23. päivä. Yritys voi hakea muutosta maksueriin ja -rytmiin, jos tulosarvio muuttuu.
Veronmaksu ja mahdolliset korot
Yhteisöveroilmoitus on palautettava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Se koskee pääasiassa osakeyhtiöitä ja muita yhteisöjä, kuten osuuskuntia. Toiminimiyrittäjät eivät kuulu tämän piiriin, koska he eivät ole yhteisöjä. Esimerkiksi, jos tilikausi päättyy 31.12.2024, veroilmoitus on jätettävä viimeistään 30.4.2025. Lopullinen veronmaksupäivä määräytyy verotuspäätöksessä ilmoitetun verotuksen päättymispäivän mukaan. Jäännösvero erääntyy maksettavaksi päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden 3. päivänä.
Lue lisää arvonlisäverojen ilmoitus- ja maksupäivistä Verohallinnon verkkosivuilta.
Yhteiskunnalliset ja lakisääteiset velvoitteet
Työnantajavelvoitteet
Yrittäjät, joilla on työntekijöitä, kohtaavat myös lakisääteisiä ilmoituksia ja maksuja. Esimerkiksi sosiaaliturvamaksut, eläkemaksut ja palkkaerittelyt on ilmoitettava tiettyinä päivämäärinä, ja maksut on suoritettava ajallaan.
- Palkkailmoitukset: Palkkailmoitukset tulee toimittaa Tulorekisteriin, viimeistään viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Työnantajan erillisilmoitus, joka sisältää esimerkiksi sairausvakuutusmaksut ja muut työnantajasuoritukset, on annettava seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä.
- Työnantajan eläkevakuutusmaksut: Eräpäivät vaihtelevat vakuutusyhtiön ja vakuutuksen mukaan, mutta maksut suoritetaan yleensä kuukausittain.
YEL-vakuutusmaksut
Itseään työllistävät yrittäjät (esim. toiminimiyrittäjät) maksavat YEL-vakuutusmaksuja. Vakuutusmaksujen eräpäivät voivat vaihdella vakuutusyhtiön ja vakuutuksen mukaan, mutta maksut suoritetaan yleensä kuukausittain, tai muulla maksusopimuksessa sovitulla aikavälillä (esim. kahdesti tai neljästi vuodessa).
Elinkeinoverotuksen ja asiakasilmoitusten määräajat
Yrityksen on seurattava ennakkoveroja ja haettava tarvittaessa niiden tarkistusta, jos tilikauden tulos poikkeaa aiemmasta arviosta. Ennakkoveroa voidaan täydentää ennen verotuksen päättymistä, jotta vältytään jäännösverolta.
Osakeyhtiön on ilmoitettava osingon maksamisesta ja toimitettava ennakonpidätys Verohallinnolle. Maksupäivä riippuu yhtiön verokaudesta: kuukausittain raportoivilla yrityksillä ennakonpidätys maksetaan osingon nostettavissaolokuukautta seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä, kun taas neljännesvuosittain raportoivilla eräpäivä on seuraavan toisen kuukauden 12. päivä.
Yrityksen on myös huolehdittava muista mahdollisista ilmoitusvelvollisuuksista, kuten omistusrakenteen muutoksista tai yritysjärjestelyistä. Ajallaan hoidetuilla ilmoituksilla ja maksuilla voidaan välttää viivästyskorot, veronkorotukset ja muut seuraamukset.

Miten valmistautua tärkeisiin päivämääriin?
- Kalenterointi ja muistutukset: Luo kalenteriisi muistutuksia tärkeistä päivämääristä. Hyvin ajoitettu valmistautuminen voi säästää paljon aikaa ja vaivannäköä, kun verovelvoitteet, ilmoitukset ja maksut hoidetaan ajoissa.
- Verokonsultti ja kirjanpitäjä: Konsultoi tarvittaessa verokonsulttia tai kirjanpitäjää. He voivat auttaa täyttämään veroilmoitukset oikein ja neuvoa, jos jokin määräaika jää huomaamatta. Tämä voi auttaa välttämään virheitä ja maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.
Yhteenveto
Vuosi 2025 tuo yrittäjille monia tärkeitä määräaikoja ja verovelvoitteita. Verot ja maksut on hoidettava ajallaan, jotta liiketoiminta sujuu mutkattomasti. Hyvin valmisteltu aikataulu ja asiantuntijoiden apu takaavat, että yrityksesi välttää turhat ongelmat ja pysyy ajan tasalla kaikista velvoitteistaan. Näin sinulla on hallussa yrityksen tärkeät päivämäärät tälle vuodelle ja voit keskittyä liiketoimintasi kasvattamiseen.