Yrittäjän asumistuki – 5 myyttiä tukimaailmasta

Yrittäjän asumistukea voi hakea helposti verkosta

Yrittäjänä toimiessa tukien hakeminen voi tuntua monimutkaiselta ja epäselvältä. Voiko yrittäjä todella saada asumistukea, ja miten muut tulot kuten YEL-työtulo vaikuttavat saataviin tukiin? Onko mahdollista saada tukia myös muualta kuin Kelasta?

Tässä artikkelissa käsittelemme viisi yleistä myyttiä yrittäjien tukimahdollisuuksista ja tarjoamme selkeät vastaukset kysymyksiin. Olitpa uusi yrittäjä tai jo kokenut konkari, näiden tietojen avulla voit hyödyntää tarjolla olevia tukimuotoja ja helpottaa arkeasi. Tämä tieto voi auttaa sinua navigoimaan tukijärjestelmässä ja maksimoimaan saamasi hyödyt.

1. ”Yrittäjä ei voi saada asumistukea”

Tämä myytti ei pidä paikkaansa. Yrittäjä voi hakea ja saada yleistä asumistukea ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi. Kela arvioi yrittäjän tulot YEL- tai MYEL-vakuutuksen perusteella, joten erillistä palkkalaskelmaa ei tarvitse toimittaa. Jos olet pienituloinen yrittäjä, niin voit hakea asumistukea YEL-työtulon perusteella.

Kela myöntää asumistukea ruokakunnalle, joten tukeen vaikuttavat ruokakunnan jäsenten yhteenlasketut tulot ennen veroja. Yrittäjän asumistuki lasketaan pelkästään YEL-työtulon perusteella, joten sinun tulee toimittaa Kelaan tosite YEL-maksuista.

Mikäli YEL-työtulosi on minimi, eli 8 575,45 euroa vuodessa, voit saada useita satoja euroja asumistukea kuukausittain helpottamaan arkeasi.

2. ”Yrittäjän täytyy olla työttömänä saadakseen tukia”

Myytti ei pidä paikkaansa. Voit saada tukea myös sairauden ajalta tai osittaisten toimeentulovaikeuksien aikana. Mikäli sairastut yrittäjänä, mene lääkäriin ja pyydä työkyvyttömyydestäsi lääkärintodistus. Voit silloin hakea sairauspäivärahaa ajalta, jolloin et pysty työskentelemään. Huomioithan, että silloin et missään nimessä saa tehdä töitä samaan aikaan.

Voit hakea myös toimeentulotukea, mikäli työn tekeminen ei tuota tarpeeksi rahaa elämiseen. Selvitäthän kuitenkin ensin yrittäjälle suunnitellut ensisijaiset tukimuodot. Tarkista tarkemmat vaatimukset Kelan verkkosivuilta.

YEL-työtulo huomioidaan vahvasti yrittäjän hakiessa asumistukea.

3. ”Yrittäjä ei voi saada muita tukia asumistuen lisäksi”

Yrittäjä voi saada monenlaisia tukia, jotka eivät vaadi työttömyyttä. Vaikka et ole palkkasuhteessa yritykseen, olet oikeutettu erilaisiin tukiin yrittäjyydestä huolimatta. Voit saada yrittäjänä esimerkiksi seuraavia tukia:

  • Yrittäjän vanhempainetuus
  • Yrittäjän sairauspäiväraha
  • Yrittäjän toimeentulotuki
  • Starttiraha

Huom. Starttiraha tulee hakea etukäteen ennen yrityksen perustamista ja sen on tarkoitus auttaa yrittäjien alkutaivalta yrityksen perustamisen jälkeen.

4. ”Tukien hakeminen on vaikeaa ja aikaa vievää”

Yleinen käsitys tukien hakemisen monimutkaisuudesta on virheellinen. Esimerkiksi yleisen asumistuen hakemiseen menee vain muutamia kymmeniä minuutteja korkeintaan. Jos löydät tarvittavat materiaalit nopeasti, ei hakemusten täyttämiseen mene kovin kauan.

Mikäli Kela pyytää jotain liitteitä, mitä et toimittanut aikaisemmin, niin silloin korvauksen saamisessa voi kestää hetki jonojen vuoksi. Hakemuksen tekeminen ei ole aikaa vievää, mutta niiden käsittelemiseen voi mennä muutamia viikkoja riippuen Kelan jonoista.

5. ”Yrityslainaa ja asumistukea ei voi saada samaan aikaan”

Yrittäjän on mahdollista saada asumistukea sekä yrityslainaa samanaikaisesti. Yrittäjän YEL- tai MYEL tuloksi arvioidaan tietty summa ja sen perusteella haetaan asumistuki. Yrityslaina taas menee yritykselle, eikä sitä katsota yrittäjän tuloksi. Kelasta haettuun asumistukeen vaikuttaa pelkästään maksamasi YEL- tai MYEL-vakuutus.

Yrittäjä voi hakea kätevästi yrityslainaa suoraan Yritysluoton verkkosivuilta. Yritysluoton lainapalvelut ovat omavelkaisia ja toimivat ns. henkilötakauksella. Voit hakea Yritysluoton kertalainaa joustavasti aina 100 000 euroon asti eri hankkeisiin tai hyödyntää Yritysluotto Flex -yrityslimiittiä, joka on taloutesi turvana vähän kuin luottokortti. Yritysluotto Flex on täysin lyhennysvapaa jopa 20 000 euron joustoluotto, josta maksat kuluja vain silloin, kun sinulla on avointa luottoa.

Lainahakemus arvioidaan henkilökohtaisten tietojen perusteella, eikä esimerkiksi saamasi asumistuen määrä vaikuta lainan hakemiseen. Päin vastoin, se voi olla tieto siitä, että sinulla on säännöllisiä kuukausituloja, jotka parantavat taloudellista asemaasi. Lainan nostaminen ei vaikuta Kelan asumistuen määrään ja voit hakea molempia samaan aikaan.

Yrittäjä voi rahoittaa henkilökohtaista talouttaan monipuolisesti.

Hyödyllisiä linkkejä asumistukeen ja yrittäjän tukiasioihin

Olemme keränneet vielä artikkelin loppuun yrittäjien tueksi erilaisia linkkejä. Katso minkä perusteella haet Kelan asumistuen tai sairauspäivärahan, miten saat haettua starttirahaa ja tutustu eri rahoitusratkaisuihimme, kun haluat parempaa joustoa talouteesi.

Linkkejä yrittäjän tukiin ja talouden hallintaan: