Pakettiauto yritykselle – leasing vai laina?

Pakettiauton hankintaan on nykyään monia tapoja. Kannattaako pakettiauto ostaa suoraan yrityksen nimiin esimerkiksi yrityslainalla, vai olisiko parempi ottaa yritysleasing, jolloin ei tarvitse huolehtia ajoneuvon huolto- ja korjauskustannuksista?

Tässä artikkelissa kerromme erilaisia tapoja pakettiauton hankintaan.

Pakettiauto eri yritysmuodoille

Pakettiauton hankinta yritykselle ei ole yksinkertainen asia. Monet tekijät, kuten yritysmuoto, vaikuttavat pakettiauton hankintaan liittyviin seikkoihin. Toiminimen omistaman pakettiauton verotus eroaa huomattavasti osakeyhtiön pakettiauton verotuksesta.

Ota huomioon se, paljonko autoa käytetään yksityisajoihin. Mikäli yritys maksaa kaikki auton kulut ja kaikki autolla ajetuista kilometreistä on työajoa, on silloin järkevää ostaa auto yrityksen nimiin. Seuraavaksi käsittelemme asiaa tarkemmin eri yritysmuodoissa.

Pakettiauto osakeyhtiölle

Jos osakeyhtiö ostaa auton yrityksen nimiin, voidaan työ- ja yksityisajojen suhdetta tarkastella yrityksen näkökulmasta. Kaikki autoon liittyvät kulut voidaan merkitä yrityksen kirjanpitoon. Autoetu syntyy, jos autolla ajetaan yksityisajoja, ja tämä huomioidaan käyttäjän henkilöverotuksessa.

Henkilöverotuksen osalta on tietenkin tärkeää tehdä asiaankuuluvat ajopäiväkirjat mahdollisista kilometrikorvauksista, mutta muuten asia on melko yksiselitteinen.

Pakettiauto toiminimelle

Toiminimellä toimiva yrittäjä ei saa palkkaa, vaan yrittäjän työtuloa, joten hänellä ei voi olla luontoisetua autosta. Jos yli 50 % autolla ajetuista kilometreistä on työajoa, voidaan auton kulut merkitä yrityksen kirjanpitoon.

Toiminimiyrittäjän pitää merkitä tilikauden aikana kaikki ajot ajopäiväkirjaan, eikä yksityisajojen kohdalla saa tehdä matkalaskua. Auton kulut, kuten huollot ja polttoaineet voidaan sisällyttää yrityksen kirjanpitoon vain, jos auto on yli 50 % käytössä yrityksen matkoissa.

Muista ajopäiväkirjan täyttö verotusta varten.

Oma auto yrityksen käytössä

Oman auton käyttäjä voi saada työajosta kilometrikorvauksia. Kilometrit tulee merkitä ajopäiväkirjaan vero-ohjeiden mukaisesti, jonka perusteella työnantaja maksaa kilometrikorvaukset työntekijälle.

Verottajan ohjeen mukainen kilometrikorvaus vuonna 2023 on 0,53 € / km. Sen suuruuteen vaikuttaa se, onko kyseessä oma auto vai työsuhdeauto ja onko mukana muita matkustajia tai kuljetettavia tavaroita. Kilometrikorvauksen lisäksi matkustamisesta maksetaan erilaisia päivärahoja, joihin voit tutustua verottajan nettisivuilla.

Leasing-pakettiauto yritykselle

Leasing-pakettiauto voi olla hyvä vaihtoehto yritykselle, kun kaikki auton kulut halutaan helposti budjetoitavaksi kuluksi. Leasing-auton käytöstä maksetaan yleensä yhtä kuukausittaista summaa, joka sisältää tietyn määrän kilometrejä. Kun kilometrit kasvavat, suurenee myös auton leasingmaksu.

Leasingpalvelut sisältävät yleensä kaikki auton huollot ja vakuutukset, mikäli auto menee huoltoon, saadaan siihen tilalle myös vaihtoauto. Leasingsopimukset kestävät yleensä muutaman vuoden ja niistä on olemassa kaksi eri vaihtoehtoa, käyttöleasing tai rahoitusleasing.

Käyttöleasing tarkoittaa käytännössä matalampaa kuukausihintaa ja nimensä mukaisesti oikeuttaa auton käyttöön. Sopimuksen päätyttyä yrityksellä on mahdollisuus ostaa auto itselleen, mutta se ei ole automaattista, kuten rahoitusleasingissa.

Rahoitusleasing on hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta auto on yrityksen omistuksessa sopimuksen päätyttyä. Leasing-pakettiauto ja sen kulut voidaan laittaa suoraan yrityksen kirjanpitoon ja se voi olla kannattava vaihtoehto ostamisen sijaan.

Leasingin hyödyt

  • Autoon liittyvät asiat hoituvat helposti, sillä leasingsopimus sisältää mm. verot, vakuutukset sekä tarvittavat huollot.
  • Kulujen ennustettavuus on helppoa, sillä yleensä leasing-auton käytöstä maksetaan pelkästään polttoainekulut.

Leasingin haitat

  • Olet sidottuna tiettyyn toimittajaan ja et voi valita mitä tahansa autoa sopimuksellesi.
  • Kalliit vakuutukset ja muut maksut, jotka voivat nostaa kuukausittaisia kuluja merkittävästi.
  • Sopimuksen keston aikana tulee auton käytöstä maksaa rahaa, vaikka auto seisoisikin pihassa koko sen ajan.
Pakettiauto yritykselle leasingin vai lainan avulla?

Pakettiauto yrityksen nimiin

Pakettiauto kannattaa hankkia yrityksen nimiin, mikäli sillä ajetaan paljon työajoja. On myös tiettyjä toimialoja, jotka vaativat lakisääteisesti sitä, että auton haltijana on yritys eikä yksityishenkilö. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ammattiautoja, kuten takseja ja busseja.

Jos yrityksen nimissä olevalla autolla ajetaan yksityisiä ajoja, huomioidaan se käyttäjän palkassa autoetuna. Autoetu nostaa käyttäjän henkilökohtaista verotusta. Autoedusta on kaksi vaihtoehtoa, jotka ovat vapaa autoetu tai käyttöetu. Molemmissa on omat hyvät puolensa, mutta suosittelemme selvittämään asiaa kirjanpitäjältäsi, mikä on verotuksellisesti juuri sinulle paras vaihtoehto.

Hyödyt

  • Kaikki autoon liittyvät käyttökulut sekä auton ostohinnan arvonlisäveron saa vähentää kirjanpidossa.
  • Auto on yrityksen omistuksessa ja sen voi tarvittaessa myydä tai vuokrata eteenpäin.
  • Ostettu auto voi tulla leasingia edullisemmaksi, mikäli yllättäviltä kuluilta vältytään.

Haitat

  • Auton arvo laskee varsinkin pidemmällä aikavälillä hyvin paljon.
  • Yksityisajojen määrä nostaa omaa henkilökohtaista verotusta.

Pakettiauto yritysluotolla

Pakettiauto on kätevää ostaa yrityksen nimiin yritysluoton avulla. Voit myös ottaa käyttöösi joustavamman Yritysluotto Flexin, jonka avulla voit maksaa esimerkiksi leasing-sopimuksella olevien autojen kuukausimaksuja ja muita auton päivittäismenoja.

Yritysluoton kertalaina

Yritysluoton kertalainaa voi hakea suomalainen kaupparekisteriin merkitty yritys, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja jonka vastuuhenkilöt ovat luottokelpoisia. Lainan hakijalla tulee olla nimenkirjoitusoikeus yksin tai yhdessä toisen henkilön kanssa.

Tarjoamme yritysluoton kertalainaa 3 000–100 000 euroa vakuudettomasti 3–18 kuukauden takaisinmaksuajalla. Yritysluottoa voi ottaa käyttöön mihin tahansa haluamaansa tarkoitukseen, kuten auton hankintaan tai yrityksesi liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen.

Yritysluotto Flex

Yritysluotto Flex on jatkuva limiittilaina, jota voi hakea 2 000–20 000 euroa vakuudettomasti. Lisärahoitus on aina käytössäsi laskujen maksamisen jälkeen ja voit nostaa rahaa limiitistäsi yhdellä kertaa tai osissa. Korkoa maksetaan vain käytetystä luotosta. Yritysluotto Flex on nykyään myös täysin lyhennysvapaa, jolloin maksat vain korkokulut avoimelle lainalle. Tämä tuo aitoa joustavuutta luoton käyttöön ja takaisinmaksuun.