Lounasedun verotus ja kustannukset työnantajalle vuonna 2024

Lounasedusta hyötyy työnantaja sekä työntekijä

Lounasetu on arvostettu etuus monissa yrityksissä, mutta sen yksityiskohdat voivat olla vielä joillekin epäselvät. Valinnat lounassetelin ja -kortin välillä sekä mahdolliset yhteydet liikunta- ja kulttuurietuihin herättävät kysymyksiä. Tässä artikkelissa pureudumme näihin aiheisiin, tarjoten selkeyttä ja kattavaa tietoa lounasedun tarjoamisen moninaisuudesta vuonna 2024.

Henkilöstöetujen tarjoaminen on tärkeä keino työntekijöiden motivoinnissa, ja lounasetu tuo konkreettisia taloudellisia hyötyjä sekä työnantajalle että työntekijälle. Artikkelin lukemisen myötä saat perusteellisen käsityksen lounasedun vaikutuksesta ja eri vaihtoehdoista sen tarjoamiseksi työnantajan näkökulmasta.

Henkilöstöetujen parantaminen vai palkan korotus?

Henkilöstöedut ovat tuntuva lisä työntekijälle palkan lisäksi ja ne voivat lisätä työntekijän motivaatiota tehdä työtä merkittävästi. Koska Suomessa on keskivertoa korkeampi veroaste, työnantaja voi tarjota lounasedun ja muita henkilöstöetuja, jotka tuntuvat palkansaajan lompakossa loppujen lopuksi enemmän kuin etuudet olisivat käteen jäävänä rahapalkkana.

Lounasedun avulla työntekijä säästää kuukausittain suuren rahasumman jonka hän joka tapauksessa joutuisi käyttämään omasta lompakostaan.

Lounasseteli vai lounaskortti: huomioi nämä asiat

Työnantaja voi tarjota työntekijälle lounasseteleitä, lounaskortin ja mobiilisovelluksessa toimivan lounasedun. Näitä tarjoavat eri palveluntarjoajat.

Lounasseteleissä on omat hyvät puolensa, mutta lounaskortti ja mobiilisovellus ovat selkeästi nykyaikaisempia vaihtoehtoja. Myös monet ravintolat ovat poistuneet lounassetelien käytöstä niiden hallinnoinnin vuoksi, koska ne pitää tilittää erikseen, joka vaatii selvitystyötä ravintolalta.

Lounaskortille voi ladata tiettyjä summia rahaa, kun taas lounassetelit toimivat käytännössä käteisenä ja niiden hallinnointi on hankalampaa. Lounassetelien säilömiseen tarvitaan fyysinen kassalipas tai jopa kassakaappi, kun taas lounaskortin varat ovat digitaalisesti turvassa.

Lounasseteli

Lounassetelillä on tietty arvo, esimerkiksi 11,30 € jokaista käyttökertaa kohden. Jos ateria maksaa vähemmän kuin lounassetelin arvo on, ei silloin saa rahaa takaisin. Lounassetelit voivat myös helpommin kadota tai hajota, eivätkä ne oikeastaan ole nykypäivää.

Lounasseteleitä on saatavilla eri summilla, kuten 11,30 € ja 13,50 €. Niitä ei voi yhdistää keskenään ravintolassa, eikä asiakkaalle palauteta vaihtorahaa lounasseteleistä.

Lounaskortti

Lounaskortteja sekä seteleitä voi hankkia esimerkiksi Smartumilta, ePassilta tai Edenrediltä. Lounaskortille voidaan ladata vaikka kerran kuukaudessa tietty summa rahaa, eikä se ole sidottuna yksittäisten lounasetujen arvoon.

Muun muassa Edenred tarjoaa yhdistelmäkorttia, jossa työntekijälle voidaan tarjota yhdistelmänä ravintoetu sekä liikuntaetu samalle kortille käytettäväksi. Yhdistelmäkortilla käyttäjä voi maksaa ostoksia valitsemillaan summilla lounaskortin yhteistyökumppanien toimipisteissä.

Lounaan mobiilimaksu

Teknologian kehityksen myötä mobiilimaksaminen on kehittynyt maksutapana merkittävästi, myös lounaseduissa. Vuonna 2024 yleistyvä etusovellus on uusin tapa hoitaa lounaan maksaminen kätevästi. Käytännössä jokaiselle työntekijälle tehdään tili, jossa on lounaskrediittejä, joilla voidaan maksaa lounas yhteistyökumppanien ravintoloissa.

Käytännössä lounaan mobiilimaksu tarkoittaa työnantajalle sitä, että maksuvälineitä, eli lounasseteleitä tai lounaskorttia ei tarvitse erikseen jakaa työntekijöille. Tämä helpottaa lounasedun tarjoamista.

Lounasetu voidaan tarjota nykyään myös uudenlaisten mobiilisovellusten kautta

Lounasetu luontoisetuna

Työnantaja voi tarjota luontoisedun monella tapaa. Työnantaja voi vähentää lounasedun nettopalkasta ja työntekijä saa verohyödyn lounasedusta. Molemmissa tapauksissa kumpikin hyötyy rahallisesti. Seuraavaksi muutama esimerkki lounasedun tarjoamisesta.

Palkan päälle lisättävä lounasetu

Työntekijän palkan päälle lisätään luontoisetuna tarjottava lounasetu. Palkkaan lisätään 75 prosenttia lounasedun summasta, eli 200 euron lounasetu näkyy palkansaajalle 150 euron lisäyksenä palkkaan.

Työntekijälle lounasetu on siis veronalaista tuloa, mutta verotettava summa on kuitenkin pienempi, kuin 200 euron rahapalkan lisääminen. Työnantaja maksaa myös pienemmästä osuudesta työnantajan sivukuluja, joten myös siten ravintoedun hyöty tulee selkeästi esille.

Palkan päälle lisättävän lounasedun kustannukset työnantajalle

Työnantajan tulee maksaa palkkoihin liittyvät sivukulut, joten pienempi palkka tarkoittaa pienempiä sivukuluja. Lounasetu ja sen sivukulut on myös mahdollista vähentää verotuksessa.

Esimerkkilaskelma työnantajan kustannuksista ja verohyödystä:

  • Ravintoetu 200 € kuukaudessa
  • Työntekijän palkkaan lisättävä summa 200 € x 0,75 (75 %) = 150 €
  • Sivukulut työnantajalle 150 € x 23,5 % = 35,25 €
  • Verovähennyskelpoiset kulut työnantajalle kuukausittain 200 + 35,25 €
  • Työntekijä saa 200 € käytettäväksi kuukaudessa ateriointiin ja työnantaja voi vähentää verotuksessa 235,25 € kuukausittain.

Lounasetu palkan osana

Lounasedun arvo voidaan antaa myös osana palkkaa. Tällöin työntekijän nettopalkasta vähennetään 75 %, eli lounasedun verotusarvo. Työnantaja maksaa loput 25 % lounasedusta itse.

Tässäkin vaihtoehdossa on omat hyvät puolensa ja työntekijän palkan kokonaissumma ei nouse suuremmaksi ja se pienentää silloin kokonaista verotusarvoa. Lopullinen hyöty on molemmille pienempi, mutta kustannukset syntyvät kuitenkin vain silloin, kun ravintoetua käytetään. Tämä voi olla hyvä esimerkiksi epäsäännöllisessä työssä ja silloin, kun luontoisetujen antamiseen halutaan joustoa.

Palkan osana annettavan lounasedun kustannukset työnantajalle

Palkan osana tarjottava lounasetu vähentää työnantajan verotuksessa vähennettävää tuloa ja se myös vähentää työntekijälle käteen jäävän osuuden arvoa. Molemmissa tapauksissa kuitenkin työnantaja sekä työntekijä hyötyy tilanteesta enemmän verrattuna siihen, mikäli sama summa annettaisiin työntekijälle rahana.

Esimerkkilaskelma työnantajan kustannuksista ja verohyödystä:

  • Ravintoetu 200 € kuukaudessa
  • Lounasvähennys työntekijältä 200 € x 75 % = 150 €
  • Kustannus työnantajalle = 50 €.
  • Työnantaja tarjoaa lounasedun 200 € ja ravintoedun arvo on vähennettävissä verotuksesta kuukausittain.
Lounasetu lisää työntekijöiden työssä viihtymistä

Näin tarjoat lounasetua työntekijöillesi: hyviä käytänteitä

Luontoisedut ja lounasedun tarjoaminen voi olla todella hyvä juttu molempien työsuhteen osapuolien kannalta. Kannattaa kuitenkin ajatella työntekijöitä ja tiedustella heiltä, mikä on heidän mielestään paras tapa tarjota etuuksia. Sama ratkaisu ei välttämättä sovi kaikille.

Joku työntekijä voi pitää siitä, että lounasetu lasketaan pois palkasta ja toinen haluaa sen palkan päälle. Kannattaa miettiä myös sopimusten tekemistä lähiravintoloiden kanssa, jolloin muut työntekijät ja ravintolat hyötyvät ratkaisustasi.

Paljonko lounasetua voi antaa kuukaudessa?

Lounasedun arvo vuonna 2024 on 8,50 € –13,50 € työpäivää kohden. Ravintoetu on tällöin annettavissa toteutuneiden työpäivien mukaan tai keskimääräisten työpäivien mukaan, joka on tavallisella kuukausipalkkaisella työntekijällä 21 työpäivää.

Lounasedun minimi 8,00 € x 21 päivää = 168 euroa kuukaudessa

Lounasedun maksimi 12,70 € x 21 päivää = 266,7 euroa kuukaudessa.

Ateriakohtainen ravintoetu

Ravintoetu on ateriakohtainen eli 8,50 –13,50 euroa. Lounaskortilla pystyt maksamaan vähintään 8,50 euroa ja enintään 13,50 euroa ateriasta. Lounassetelillä ei makseta vaihtorahaa takaisin ja esimerkiksi 10 euroa maksava lounas maksaa 11,30 euron lounassetelillä 11,30 euroa. Jos käytätte lounasseteleitä yrityksessänne, niin kannattaa ottaa käyttöön lounaskortti.

Kuukausittainen lounasetelien määrä

Eri työpaikoissa on erilaiset ehdot lounasedun määrästä. Sairaaloissa ja kouluissa olevien henkilökunnan ravintoedun rahallinen arvo on 6,37 euroa ateriaa kohden. Hotelli- ja ravintola-alan henkilökunnan ja lentohenkilöstön lennon aikana saaman ravintoedun raha-arvo on 7,22 euroa ateriaa kohden. Kannattaakin siis miettiä, onko sinun toimialallasi työnantajan järkevämpää hyödyntää edun verotusarvo suoraan palkasta vähennettävänä vai lounassetelin mukaan.

Henkilöstöravintolassa syöminen

Työnantaja voi ylläpitää omaa henkilöstöruokalaa, missä lounasedun arvo on 8 euroa ateriaa kohden, mikäli työnantajan hankintakustannukset ovat 8 – 12,7 euron väliltä. Työnantaja voi esimerkiksi pyytää ravintolan henkilökuntaa merkitsemään syödyt lounaat ja vähentää niitä työntekijän palkasta tai työntekijä voi leimata itsensä lounaalle ja tiedon perusteella vähennetään palkasta.

Selvitä lounaan tarjoamiseen hyviä sopimuskumppaneita

Työnantaja voi tehdä myös erilaisia sopimuksia lähialueella olevien ravintoloiden kanssa. Sopimus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työnantajan tarjoamalla 11,30 euron lounassetelillä voisi saada aina lounaan ravintolasta, vaikka sen hinta olisi muille asiakkaille hieman enemmän. Ravintola häviää silloin lounaan ja lounassetelin erotuksen verran rahaa, mutta varmistaa yrityksen työntekijöiden käyttävän ravintolaa useammin, kun lounas on kohtuuhintaista.

Huomioi eri henkilöstöryhmien tarpeet

Luontoisedut eivät välttämättä ole samanlaisia kaikille työntekijöille ja sen vuoksi kannattaa myös keskustella työntekijöiden kanssa miten he haluaisivat menetellä. Liikkuvalle työntekijälle ei ole mahdollisuutta tulla työpaikan henkilöstöravintolaan työpäivän aikana. Tällöin ei ole tarkoituksenmukaista tarjota lounasetua, joka edellyttää paikan päällä tehtävää lounaalle leimaamista, vaan lounaskortti tai lounasetu toimii paljon paremmin.