Yrityksen liiketoiminnan laajentaminen – mitä ottaa huomioon?

Yrityksen liiketoiminnan laajentaminen

Liiketoiminnan laajentaminen on merkittävä askel yritykselle, joka vaatii työtä, aikaa ja rahaa. Se on investointi, joka onnistuessaan maksaa itsensä takaisin, korkojen kera.

Haluamme auttaa yrityksiä kasvamaan ja kehittämään liiketoimintaa. Keräsimme kokoon parhaat vinkit ja käytännön neuvot, joiden avulla tiedät, onko yrityksesi valmis liiketoiminnan laajentamiseen. Jos artikkelin tilanteet kuulostavat tutuilta, kannattaa yrityksen laajentaminen laittaa harkintaan.

1. Yritys tuottaa tasaisesti

Yksi ilmeinen merkki yrityksen valmiudesta kasvaa on tasainen tulovirta. Yksi onnistunut sesonki ei riitä, vaan yrityksen täytyy toimia hyvin ympäri vuoden. Kassavirran täytyy olla kunnossa, eikä maksuvalmius saa pettää. Kasvaako yrityksen nettotulos samassa tahdissa kuin myynti? Jos vastaus on kyllä, voi laajentaminen olla ajankohtaista.

Liiketoiminnan laajentaminen on järkevää, jos yrityksen tuotot ovat tasaisia, sillä laajentaminen tarkoittaa kasvavia tuottoja. Liiketoimintaa voi laajentaa esimerkiksi hankkimalla tehokkaampaa tuotantokalustoa, palkkaamalla uusia työntekijöitä tai laajentamalla uusille markkinoille. Kasvua voi edistää monella eri tavalla.

2. Yrityksen asiakkaat toivovat yrityksen kasvavan

Jos asiakkaasi kysyvät aktiivisesti, milloin avaatte uuden liikkeen tai laajennatte palvelutarjontaanne, se on selvä merkki kysynnän olemassaolosta. Asiakkaiden kiinnostus kertoo, että yrityksen palveluille tai tuotteille on kysyntää. Ilman kysyntää laajentaminen ei ole kannattavaa. Pahimmassa tapauksessa yrityksellä ei olekaan tarpeeksi asiakkaita kattamaan kasvusta johtuvia menoja, joten kysynnän arvioimisessa kannattaa olla tarkkana.

Kalenterisi täyttymisaste voi olla selkeä indikaattori kasvumahdollisuuksista. Jos kalenterisi on jatkuvasti täynnä, kannattaa silloin hankkia apukäsiä yrityksesi kasvun edistämiseksi. Huomioithan kuitenkin, että uusien työntekijöiden palkkaaminen ei välttämättä maksa itseään heti takaisin. Suunnittele rahoitus huolella ja varmista, että palkkojen maksu hoituu myös alkuvaiheessa.

3. Yritys tarvitsee lisää tilaa

Yksinkertaisimmillaan tarve laajentaa voi johtua tilan puutteesta. Liian pienissä tiloissa toimiminen on paitsi epämukavaa, mutta voi myös olla haitallista yritykselle. Asiakkaat tuskin haluavat viettää aikaa täyteen pakatuissa tiloissa, ja tietyillä aloilla kyseessä voi olla jopa turvallisuusriski.

Yritys voi käyttää laajentamiseen resursseja ahtauden, mutta myös lisämahdollisuuksien myötä. Jos ravintolassasi on ahdasta, niin uusien pöytien ja tuolien hankinta sekä keittiön laajentaminen mahdollistaa paljon suuremman määrän asiakasvirtaa päivittäin. Kaikki potentiaaliset asiakkaat kannattaa saada käyttämään rahansa yritykseesi!

4. Ohjat voidaan antaa jollekin toiselle

Laajentaminen tarkoittaa usein sitä, että yksin kaiken hoitanut pienyrittäjä joutuu delegoimaan osan toiminnasta jollekin toiselle. Jossain vaiheessa myös yrittäjän tulee tehdä uusia ja vaikeita päätöksiä sekä antaa vastuuta myös muille. Yritys ei voi kasvaa pelkästään yhden henkilön voimin, joten laajentaminen tulee jossain kohtaan vastaan väistämättä.

Jos on tottunut pyörittämään toimintaa yksin, riittää että itse ymmärtää toimintatapansa. Ennen laajentamista on kuitenkin hyvä käydä yrityksen toiminta läpi siltä kannalta, että joku toinen ottaa yrityksestä vastuuta. Toimintatapoja kannattaa kirjoittaa ylös ja hioa niitä, jotta toiminnan delegointi sujuu ilman ongelmia. Selkeästi kirjoitetut ohjeet uudelle henkilökunnalle helpottavat jo valmiiksi haasteellista laajentamisprojektia.

5. Toisen yrityksen ostaminen

Yritys voi ostaa myös toisen yrityksen liiketoiminnan kokonaisuudessaan. Erityisesti toisiaan tukevat palvelut tai saman alan yrityksen ostaminen on varsin yleistä. Tilitoimisto voi esimerkiksi ostaa toisen tilitoimiston liiketoiminnan ja yhdistää asiakaskuntansa yhden toimijan alle.

Toisen yrityksen toiminnan ostamista ei kannata pelätä. Toki siinä pitää ottaa monta asiaa huomioon, mutta asiakkaiden hankinta on lähtökohtaisesti todella kallista, joten vanhat asiakkaat ovat hyvin helposti saatavilla toisen yrityksen asiakasrekisteristä. Uusia ja vanhoja yrityksiä voi selailla kätevästi esimerkiksi täältä.

6. Rahoitus on kunnossa

Yrityksen kasvu vaatii investointeja. Uudet tilat, uudet työntekijät, uudet palvelut tai toimintatavat vaativat yritykseltä rahasummia, joita harvoin löytyy yrityksen käyttötililtä. Kasvavan yrityksen on hyvä alkaa pohtia rahoitusta ajoissa. Yleensä mahdollisuudet tulevat yllättäen ja varat tulee olla saman tien hallussa.

Yritysluoton kertalaina liiketoiminnan kasvattamisen tukena

Kun suunnitelmissasi on yrityksen laajentaminen tai yksittäisen projektin toteuttaminen, Yritysluoton kertalaina on täydellinen rahoitusratkaisu. Kertalainamme on suunnattu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka tarvitsevat nopeaa ja vaivatonta rahoitusta ilman monimutkaisia prosesseja tai pitkäaikaista sitoutumista.

Tarjoamme 3 000–100 000 euron lainoja, joiden takaisinmaksuaika on joustavasti valittavissa jopa 18 kuukauteen asti. Koko prosessi on suunniteltu olemaan nopea ja helppo: täytät vain lainahakemuksen verkossa, etkä tarvitse perinteistä tilinpäätösdokumentaatiota. Saat lainapäätöksen ja yksilöllisen lainatarjouksen samana päivänä, ja mikä parasta, rahat siirtyvät yrityksesi tilille usein jo saman päivän aikana.

Yritysluoton kertalainan avulla voit keskittyä yrityksesi kasvuun ja kehitykseen ilman turhaa odottelua. Ei piilokuluja, ei monimutkaisia ehtoja – vain selkeä, nopea ja luotettava tapa rahoittaa yrityksesi tulevaisuus. Ota askel eteenpäin yrityksesi kasvussa ja pyydä maksuton lainatarjous tänään. Me Yritysluotossa olemme täällä auttamassa sinua joka askeleella kohti yrityksesi menestystä.

Pyydä maksuton lainatarjous