Kevytyrittäjyys tarjoaa joustavan tavan kokeilla yritystoimintaa

Kevytyrittäjyys tarjoaa sinulle joustavan ja riskittömän tavan kokeilla yritystoimintaa. Se on ihanteellinen tapa testata liikeideaasi ja kerryttää kokemusta yrittäjyydestä asteittain. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa, mitkä ovat sen hyödyt ja mitä sinun tulee tietää esimerkiksi verotuksesta, kirjanpidosta ja sosiaaliturvasta.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys tarkoittaa yritystoimintaa ilman oman Y-tunnuksen perustamista, mutta joissakin kevytyrittäjyyspalveluissa voit toimia myös omalla Y-tunnuksella ja hyödyntää palvelun tarjoamia hallinnollisia tukipalveluita. Kevytyrittäjänä voit keskittyä oman osaamisesi myymiseen ja laskuttamiseen esimerkiksi laskutuspalvelun kautta. Tämä mahdollisuus antaa sinulle vapauden kokeilla yritystoimintaa menettämättä vakaata tulonlähdettäsi tai ottamatta suurta hallinnollista vastuuta.

Kevytyrittäjyys on erityisen suosittua niiden keskuudessa, jotka haluavat lisätuloja tai toteuttaa intohimoaan omien projektiensa parissa. Se voi myös toimia ponnahduslautana täysipäiväiseen yrittäjyyteen. Kevytyrittäjänä voit hallita omaa ajankäyttöäsi paremmin ja tehdä töitä joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Kevytyrittäjyyden edut ja ensimmäiset askeleet

Kevytyrittäjänä toimiminen on loistava tapa aloittaa yritystoiminta ilman suurta riskiä. Ensimmäinen askel on laatia liiketoimintasuunnitelma, joka auttaa hahmottamaan palvelusi kohderyhmän, hinnoittelun ja markkinointistrategiat. Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse murehtia esimerkiksi yrityksen perustamiseen liittyvistä byrokratia-asioista, vaan voit keskittyä itse liiketoiminnan harjoittamiseen.

Verotus on tärkeä huomioida myös kevytyrittäjyyttä harjoittaessa. Vaikka et toimi yrittäjänä perinteisessä mielessä, huolellinen verosuunnittelu auttaa varmistamaan, että toimintasi on kannattavaa. Kevytyrittäjän verotus tapahtuu usein suoraan palkkatulojen muodossa, mutta tietyissä tilanteissa on hyvä perehtyä tarkemmin verosuunnitteluun. Lisää verosuunnittelusta voit lukea artikkelistamme Yrittäjän verosuunnittelu – näin yrittäjää verotetaan.

Kevytyrittäjän tulot verotetaan ansiotuloina, ja käyttämäsi laskutuspalvelu huolehtii ennakonpidätyksistä sekä lakisääteisistä maksuista, kuten työeläke- ja sairausvakuutusmaksuista.

Talouden hallinta kevytyrittäjänä

Kirjanpito on toinen merkittävä osa-alue, johon kevytyrittäjienkin tulisi kiinnittää huomiota. Hyvin hoidettu kirjanpito auttaa seuraamaan taloudellista tilannettasi ja tukee oikeiden liiketoimintapäätösten tekemistä. Vaikka laskutuspalvelu huolehtii monista hallinnollisista tehtävistä puolestasi, on silti tärkeää pitää omat kirjanpidolliset asiat kunnossa. Lue lisää aiheesta artikkelissamme Kirjanpidon ABC – nämä sinun tulee tietää kirjanpidosta.

Kevytyrittäjyyden yhteydessä keskustellaan usein sosiaaliturvasta ja erityisesti YEL-vakuutuksesta (yrittäjän eläkevakuutus). Vuonna 2024 YEL-vakuutus on pakollinen, jos kevytyrittäjän vuotuinen työtulo ylittää 9 010,28 euroa. On tärkeää huomata, että vaikka kevytyrittäjän tulot kasvaisivat, eläkekertymä ei välttämättä kasva samaa tahtia, ellei YEL-vakuutusta ole otettu riittävälle tasolle. Tämä voi heikentää tulevaa eläketurvaa sekä muuta sosiaaliturvaa, kuten työttömyys- ja sairauspäivärahoja. YEL-vakuutukseen liittyvät velvollisuudet on hyvä tiedostaa jo kevytyrittäjyyden alkuvaiheessa, jotta mahdolliset riskit voidaan hallita (STT Info).

Aiheeseen liittyvät artikkelit