Oppaat ja artikkelit

Yrityslainojen myytit

Tilastojen mukaan useimmat lainoja tarvitsevat yritykset ovat pienyrityksiä, jotka tarvitsevat nopeasti rahaa. Rahantarve on yleensä yllättävä ja akuutti, eikä puuttuvia summia löydy omasta takaa lyhyellä varoitusajalla. Lisärahoituksen tarve voi johtua muun muassa kassavajeesta, sesonkivaihtelusta tai nopean kasvun aiheuttamista yllättävistä kuluista.

Useimmat yrittäjät mieltävät kuitenkin netistä haettavat yrityslainat rahoitusvaihtoehdoksi, johon kannattaa tarttua ainoastaan tiukassa tilanteessa. Päätös yrityslainan ottamisesta ja ajoittamisesta ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoista, vaikkakin yrityslaina ei sovi kaikkiin yrityksen taloudellisiin vaikeuksiin. Esimerkiksi yrityslaina netistä ei ole pitkän aikavälin ratkaisu, koska sillä velkataakka saattaa kasvaa entisestään.

Monet yrittäjät ovat arkoja tarttumaan yrityslainoihin. Niihin liittyy paljon väärinkäsityksiä. On kuitenkin aika viskata myyteillä vesilintua. Netissä myönnettävät yrityslainat voivat olla järkevä peliliike, jos yrityksellä on perusteltu rahantarve. Tarkastellaanpa viittä viraalia myyttiä nettiyrityslainoista ja katsotaan, onko niissä totuuspohjaa.

Lainaa otetaan vain, kun yritykselläsi menee huonosti

Yrityslainat verkossa arveluttavat monia siksi, että lainoja myöntävien yritysten ajatellaan keskittyvän heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleviin yrityksiin. Alan alkuvuosina tämä lieneekin ollut totta: jotkut toimijat lainoittivat mielellään epätoivoisessa tilanteessa olevia ihmisiä ja yrityksiä. Nämä firmat myönsivät lainoja sellaisille yrityksille, joilla ei luultavasti ollut edellytyksiä maksaa rahoja takaisin. Tämän jälkeen rahaa tehtiin myöhästymismaksuilla ja muilla kuluilla. Vaikka jotkut luulivat netin yrityslainaa pelastavaksi oljenkorreksi, todellisuudessa se saattoi painaa pään vain syvemmälle pinnan alle.

Nykyisin alan sääntely takaa sen, että luottoa ei myönnetä yrityksille, jotka eivät ole hoitaneet edellisiä velkojaan. Esimerkiksi Yritysluottoa ei myönnetä yrityksille, joilla on maksuhäiriötä. Myös lainan takaajan maksuhäiriötiedot tulevat olla puhtaat. Tutustu Yritysluoton kelpoisuusvaatimuksiin tästä.

Myös lisärahoituksen käyttökohteet ovat muuttuneet. Yritysluoton asiakkaat hakevat lisärahoitusta etenkin käyttöpääomaksi. Erilaiset hankinnat, kalusto ja investoinnit ovat Yritysluoton asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan usein mainittuja syitä hakea rahoitusta. Vuoden 2019 tutkimuksesta ilmeni lisäksi, että lainaa käytetään entistä vähemmän äkillisen kassavajeen paikkaamiseen, kun samalla liiketoiminnan kehittäminen ja kasvun rahoittaminen ovat kasvattaneet osuuttaan yrityslainan käyttökohteiden joukossa. Lue lisää Yritysluoton asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksista.

Yrityslainojen korko on liian kova

Mielikuva netin yrityslainojen kohtuuttomista koroista on jäänyt elämään jo ajoilta, jolloin alan sääntely oli vasta lapsenkengissä. Tuolloin monilla lainanantajilla oli tosiaan perusteettoman kovat korot. Niiden seurauksena ihmiset saattoivat joutua maksamaan takaisin huomattavasti alkuperäistä lainaa suuremman summan, jos he eivät olleet tarkkana.

Tilanne on kuitenkin muuttunut näistä ajoista. Väärinkäsityksistä huolimatta yrityslainojen koroista ja kuluista on tullut huomattavasti kohtuullisempia. Lisäksi esimerkiksi Yritysluotto ilmoittaa lainan kulut koko takaisinmaksuajalta läpinäkyvästi jo etukäteen, on lainan takaisinmaksu helppo ottaa huomioon rahoitussuunnittelussa.

Lainan myöntäjälle luoton antaminen ei ole halpaa, etenkin koska siihen liittyy aina riski. Laina myönnetään usein yrityksille, joiden on vaikea saada lainaa perinteisiltä pankeilta. Lainojen hallintaan liittyy myös paljon erilaisia kustannuksia. Kannattaa siis muistaa, että yrityslainat ovat palvelu, joten niiden käyttämisestä ihan ymmärrettävästi tarvitsee myös maksaa.

Yrityslainoissa on paljon piilotettuja kuluja

Eri luotonantajilla on erilainen hinnoittelumalli. Siksi lainanhakijan tulee lukea lainasopimuksen asiakirjat tarkasti läpi ottaessaan yrityslainaa. Niistä käyvät ilmi kaikki lainaan liittyvät kulut, ja lainanhakijan tulee myös ymmärtää ne.

Yritysluoton hinnoittelu on avointa ja selkeää: kullekin lainasummalle ja -ajalle on kiinteä toimituspalkkio, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut. Lainalla ei ole toimituspalkkion lisäksi muuta korkoa. Näin tiedät jo tarkasti etukäteen, mitä yrityksesi tulee lainasta maksamaan. Tutustu Yritysluoton hinnoitteluun

Ylimääräiset kulut tulevat mukaan kuvioihin siinä vaiheessa, jos asiakas ei maksa lainaansa takaisin. Tämänkin tiedon tulee olla selvästi esillä lainaehdoissa. Lisäksi asiakkaalla tulee olla mahdollisuus puhua ongelmatilanteissa lainanantajan edustajan kanssa.

Yrityslainan saaminen on vaikeaa

Myös tämä myytti joutaa heti romukoppaan. Yrityslainan hakeminen verkossa on suoraviivainen prosessi, ja useimmat yrittäjät voivat tällaisen lainan saada.

Kuten muussakin yritystoiminnassa, hyvä suunnitelma helpottaa yrityslainan saamisen. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot ja selkeä takaisinmaksusuunnitelma ennen haun aloittamista, niin lainahakuprosessi menee jouhevasti.

Lainan hakeminen tapahtuu kätevästi verkkohakemuksella ilman tilinpäätösdokumentaatiota. Lainapäätös tulee usein nopeasti, yleensä samana päivänä. Rahat maksetaan yrityksen tilille viimeistään seuraavana pankkipäivänä. Yritysluoton suomalainen asiakaspalvelu auttaa mielellään haun kanssa, mikäli kysymyksiä herää.

Yrityslainalle pitää olla takaaja

Tämä ei ole myytti. Jokainen myönnetty Yritysluotto edellyttää yksityishenkilön omavelkaisen takauksen. 20 000 euron lainasummaan saakka riittää yksi takaaja. Tätä suuremmat lainat vaativat kaksi takaajaa.

Käytännössä yrityslainaa hakee yleensä henkilö, jolla on prokura eli yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Hän hakee lainaa joko yksin tai yhdessä yrityksen muun edustajan kanssa. Laina kuitenkin haetaan ja myönnetään yritykselle, ei yksityishenkilölle.

Kun yksityishenkilö takaa lainan omavelkaisella takauksella, hän vastaa velasta kuin se olisi hänen oma velkansa. Mikäli alkuperäinen velallinen laiminlyö takaisinmaksuvelvoitteensa, velka peritään takaajilta täysimääräisesti kuluineen, korkoineen ja perintäkuluineen.