Oppaat ja artikkelit

Kymmenen vuotta puukkoseppäyrittäjänä toiminut: ”Työn pitää olla henkisesti palkitsevaa”

Puukkoseppäyrittäjä Pekka Tuomisen kiinnostus puukkoihin heräsi jo pikkupoikana. Nykyään hän toteuttaa työkseen omaa intohimoaan ja valmistaa käsityönä tuotteita, joita maailmalla jonotetaan jopa puolitoista vuotta.

Mikä olet ammatiltasi?

Nykyään puukkoseppämestari. Koulutukseltani olen nuorisotyönohjaaja, metsien monikäyttötyöntekijä ja eräopas. Olen toiminut myös maanviljelijänä ja rauhanturvaajana.

Nuoruuden haaveammattini oli kansainvälinen seikkailija. Nykyään olen kai hieman sitäkin.

Mitä teit ennen yrittäjäksi ryhtymistä?

Pidimme vaimoni kanssa maatilaa, jossa oli eläintaloutta ja kasvinviljelyä. Sivutoimena valmistin puukkoja ja veitsiä. Kun toiminta alkoi kasvaa, oli viisainta pistää pystyyn oma yritys puukkoseppänä. Samalla jätin maataloushommat kokonaan vaimon hoteisiin.

Koska yrityksesi on perustettu?

Vuodesta 2006 lähtien olen tehnyt puukkoja ammattimaisesti.

Mistä yritysideasi sai alkunsa?

Olen pienestä pitäen tykännyt liikkua luonnossa ja ollut innokas retkeilijä, joten olen tottunut kantamaan teräasetta mukanani. Sitä kautta innostuin puukoista.

Opiskeluaikana sain mahdollisuuden tehdä ensimmäisen oman puukkoni. Siitä idea itseni työllistämisestä puukkojen avulla lähti kytemään. Olin kuitenkin sen verran realisti, että kesti vielä pitkään, ennen kuin se oli käytännössä mahdollista toteuttaa.

Miksi sinusta tuli yrittäjä?

Käsityöalalla kaikki enemmän tai vähemmän ajautuvat yrittäjiksi. Itse tein alussa puukkoja omaksi ilokseni. Kun huomasin, että tuotteilla on jonkinlaista menekkiä, ammattimaisuus lisääntyi. Tällä hetkellä minulla on tilauksia varastossa seuraavaksi puoleksitoista vuodeksi eteenpäin.

Miten rahoitus järjestyi alussa?

Olen siinä mielessä yrittäjänä erikoinen tapaus, että en tarvinnut lisärahoitusta. En ottanut lainaa enkä hakenut starttirahoja, koska alussa minun ei tarvinnut tehdä minkäänlaisia investointeja. Työtilat löytyivät kodin yhteydestä, ja tarvittavia työkalujakin oli kertynyt pikkuhiljaa vuosien saatossa.

Parasta työssäsi?

Sisälläni on aina asunut jonkin sortin taiteilija. Siihen on yhdistynyt tarve tehdä käsilläni jotain. Tässä ammatissa saan yhdistettyä ne molemmat.

Teen kaiken alusta loppuun asti omin käsin: taon terän, muotoilen kahvan ja ompelen tupen. Tätä alaa ei oikeastaan voi opiskella missään. Ammattitaito on pitänyt hommata käytännön työllä. Minua motivoi myös se, että tässä työssä ei voi tulla koskaan valmiiksi.

Suurimmat haasteesi yrittäjänä?

Kun himo iskee, töitä tekee helposti seitsemänä päivänä viikossa kellon ympäri. Jos aikoo lomailla, täytyy lähteä pois kotoa.

Yhden miehen yrityksenä kaikenlaisia ilmoituksia pitää tehdä suhteettoman paljon. Toivoisin, että tämä puoli olisi yksinkertaisempaa. Onneksi vaimoni on luvannut huolehtia yritykseni paperiasioista.

Miten markkinoit yritystäsi?

Käyn muutaman kerran vuodessa alan kansainvälisissä näyttelyissä ja tapahtumissa. Henkilökohtainen kontakti asiakkaisiin on tärkeää. Yli tuhat euroa puukostani maksava asiakas haluaa yleensä edes kerran tavata tyypin, joka valmistaa hänen tilauksensa. Moni haluaa myös nähdä töitäni etukäteen muutenkin kuin valokuvista.

Suomessa tällaiselle tavaralle ei riitä tarpeeksi kysyntää. Suurin asiakaskuntani löytyy muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista. Niissä nimeni ja puukkoni tunnetaan paremmin kuin kotimaassa.

Tavoitteesi yrityksen suhteen?

Tuskin on olemassa firmaa, jossa ei toivottaisi liikevaihdon kasvua. Vähentäisin mielelläni työmäärääni, mutta en hintatasoa. Eli toivoisin lisää vaativampia, haastavampia ja arvokkaampia töitä.

Jos työt yrittäjänä jonain päivänä loppuisivat, voisin kuvitella meneväni vieraalle palkkatöihin. Työn pitäisi kuitenkin olla henkisesti palkitsevaa, niin että siitä jäisi käteen muutakin kuin palkka.

copyright voice.fi