Kesäsesongin hyödyntäminen yritystoiminnassa

Oletko valmistautunut kesäsesonkiin?

Onko yrityksesi valmiina kesäkauteen? Onhan myyntivarastosi tai yrityksesi kalusto kunnossa sesonkia varten? Erilaiset ostot ja hankinnat voivat myös tuoda haasteita kassavirran hallintaan.

Sesonkivaihteluihin varautuminen voi antaa yrityksellesi entistä paremmat eväät menestymiseen. Varsinkin tänä vuonna edessä voi olla kaupallisesti erittäin vilkas kesäsesonki. Ota siis lähestyvästä kesäsesongista kaikki irti! 

Kokosimme muistilistan sesonkiin valmistautumisen tueksi:

1. Laita kalusto kuntoon kesää varten

Nyt on aika varmistua, että kalusto on täydessä iskussa sesonkia varten. Yrityksesi voi tarvita täysin uutta kalustoa. Tai ehkä pärjätään huollolla tai muilla kunnostustoimenpiteillä. Siihen on kuitenkin hyvä varata aikaa ja muita resursseja, että kalustosi ei ole ns. telakalla, kun kesäkauppa alkaa taas rullata.

Erottaudut merkittävästi kilpailijoista niinkin yksinkertaisella asialla kuin hyvällä ilmastoinnilla. Jos Suomen aluetta riivaa kovat helteet ja kaupunki tietää sinun liikkeesi olevan viileä, tulet taatusti saamaan kehuja sekä lisää liikennettä liikkeeseesi. Hyvä ilmastointi ei ole pelkästään asiakkaiden vuoksi, mutta myös työntekijöidesi sekä sinun itsesi hyvinvoinnin parantamiseksi.

2. Varmista myyntivaraston riittävyys

Myypä yrityksesi sitten jäätelöä, taimia tai vaikkapa veneilytarvikkeita, niin tärkeää on, että se ei myy ns. ”ei-oo”:ta. Täydennä myyntivarastot sesonkia varten hyvissä ajoin. Kesäsesonki tulee aina yllättäen ja siihen kannattaa varautua ajoissa. Jos olet edellä kilpailua, niin silloin sen merkitys korostuu entisestään.

Voit miettiä helppoa esimerkkiä tuulettimien saatavuudesta. Kuumat ilmat saa kaikkialta loppumaan tuulettimet kaupoista. Osta itsellesi varasto täyteen tuulettimia edulliseen hintaan ja voit myydä ilmastointilaitteet hyvällä voitolla kesäaikaan kun ne ovat muualta loppu. Kesäsesonki voi alkaa myöhemminkin, mutta laitteet säilyvät vuosia varastossa.

3. Miten käy muiden hankintojen ja investointien?

Kaluston ja myyntivaraston lisäksi sesonkiin valmistautumiseen liittyy usein myös muita hankintoja ja investointeja. Nekin on hyvä hoitaa nyt kuntoon. Sesongin pyörähtäessä käyntiin liiketoiminnasta voi tulla yllättäviä tai ennakoimattomia juoksevia kuluja. Huomioithan myös ne kassavirran hallinnassa.

Kesäsesonki voi tulla todella kuumana ja kuivana, joten se voi myös aiheuttaa negatiivisia tilanteita liiketoiminnallesi. Hetkelliset huonot rahatilanteet kannattaa paikata esimerkiksi joustavalla luotolla, mitä voi nostaa tilille tarpeen tullen. Lainaa hakemalla ei menetä kuitenkaan mitään, joten luottoa kannattaa pitää varmuuden vuoksi hallussa.

4. Huolehdi henkilöstön riittävyydestä ja osaamisesta

Onhan yritykselläsi riittävästi osaavaa henkilöstöä sesonkiin? Myös vakituisen henkilöstön kesälomat voivat aiheuttaa henkilöstövajetta. Joten sesonkihenkilöstön ja lomatuuraajien rekrytointi ja perehdytys on syytä ajoittaa ajoissa. Kesällä voi olla työntekijöistä pulaa vilkkaan sesongin vuoksi tai ihmisten kesälomien vuoksi.

Kun yrityksellä on paljon asiakkaita, on silloin ikävää keskeyttää osa toiminnasta henkilöstövajauksen vuoksi. Varmista siis ennalta tarvittavat työntekijämäärät tai turvaudu tarvittaessa vuokratyöntekijöihin. Vuokratyöntekijöitä voi saada lyhytaikaisiin asiakasprojekteihin kätevästi tai juurikin kesäsesonkia varten. Ylimääräinen henkilöstö paikkaa lisääntynyttä tarvetta kätevästi.

5. Panosta markkinointiin

”Ai niin, pitikös meidän vielä kertoa asiakkaille, että meillä palvelu pelaa ja kauppa on auki?” No kyllä pitää! Panosta siis markkinointiin omille tai potentiaalisille asiakkaille. Tiesithän että monilla paikallisilla ja valtakunnallisillakin medioilla on erilaisia kesäalennuksia? Voit siis tehdä kesäkampanjasi kustannustehokkaasti. 

Älä myöskään unohda kanta-asiakkaitasi! Pitkän talven ja koronarajoitusten jälkeen vakiintuneilla asiakkaillasi voi olla kova kysyntä ja tarve tuotteillesi tai palveluillesi. Muistuta siis heitä, että yrityksesi on olemassa ja palvelee ilolla kanta-asiakkaitaan.

6. Hyödynnä kesän aikana resurssit oikein

Kesäsesonki on erilainen vuodenaika, sillä monet ihmiset viettävät silloin kesälomiaan sekä lapsilla on kesällä lomaa. Perheet liikkuvat eri tavalla ja varsinkin maakunnissa liikkuminen on erittäin vilkasta kesällä. Ihmiset liikkuvat Suomen alueella todella laajasti ja monin paikoin järjestetään toimintaakin erilaisissa paikoissa.

Suositut festarit ja erilaiset musiikkitapahtumat keräävät paljon ihmisiä samaan kaupunkiin yhdellä kertaa. Valmistaudu ihmisten liikkeisiin kesäaikaan ja katso tarkasti netistä milloin tapahtuu ja missä. Jos et ole valmistautunut tarpeeksi niin kilpailijasi ovat varmasti sinua askeleen edellä kesäsesongin hyödyntämisessä.

7. Tee uusia aluevaltauksia

Kesäsesonki ei ole välttämättä yrityksellesi se paras kausi ja voit pahimmassa tapauksessa tehdä tappiota kesän aikana. Kesällä voitkin kokeilla jotain uutta liiketoimintasi kehittämiseksi. Kesää ei kannata pitää tappiollisena, varsinkin jos sinulla on mahdollisuus saada siitä kaikki irti.

Kesän hankinnat ja suunnitelmat voi tehdä jo talvella. Rahoitus ja ideat kannattaa laittaa tarpeeksi ajoissa kuntoon, jotta Suomen kesäsesonki ei mene ohi suun. Jos yritykselläsi on esimerkiksi pakettiauto talvella tehtäviin kunnostustöihin, niin mikset vuokraisi autoa kesällä tai kehittäisi jotain muuta toimintaa kesällä, olemassa olevan kaluston avulla?

8. Tee hyviä löytöjä talvea varten

Yleensä markkinat menevät sillä tavalla, että talvella voi ostaa kesää varten halvemmalla tavaroita ja toisin päin. Jos liiketoimintasi keskittyy talvisesonkiin, niin kesällä kannattaa tehdä edulliset hankinnat halvemmilla hinnoilla. Mikset hakisi rahoitusta ja keräisi isoa pottia rahaa kesäsesonkia varten, kun yritykset luopuvat talvimallistoistaan edullisemmalla hinnalla?

Hyvät kaupat tehdään hyvissä tilanteissa. Jos olet valmistautunut keräämällä varoja talteen, pääset silloin hyödyntämään kaiken irti sesongista. Ihmiset haluavat muutenkin kesällä käyttää rahaa lomailuun, joten saat hyviä kauppoja tehtyä kesäsesongin aikana.

9. Ole ajoissa liikenteessä

Kesällä tehdään varsinkin iso osa remonteista, koska lämpimässä ja kuivassa kelissä on helpompaa tehdä korjaustyöt. Kun varaat omat huoltosi ja remonttisi ajoissa, niin varmistut siitä, että saat projektisi etenemään kesäaikaan. Yrityksillä on sesongin aikaan kiire, joten hyvällä valmistautumisella et myöhästy tarjouksista.

Jos remontteja ja muita projekteja varaa tarpeeksi ajoissa, niin hinnatkin voi saada matalammaksi. Yritys voi tarjota edullisemman hinnan, koska kysyntä on matalaa. Jos yrittäjällä on jo kalenteri täynnä, niin hän ei tee välttämättä yhtä edullisesti enempää määrää keikkaa.

Joustavasta yritysrahoituksesta apua sesonkiin valmistautumiseen

Kausivaihtelut ja liiketoiminnan sesonkiluonteisuus voivat aiheuttaa haasteita kassavirran hallintaan ja tuoda lisärahoituksen tarpeen. Onneksi sesonkivalmisteluiden tuomaan kassavajeeseen tai kassavirran heilahteluun on saatavilla joustavia ja nopeita ratkaisuja.

Yritysluoton lainahakemuksen voi tehdä helposti ja nopeasti verkossa, silloin kun se yrittäjälle parhaiten sopii. Lainapäätöksen saa arkisin jo samana päivänä ja rahat maksetaan tilille viimeistään seuraavana pankkipäivänä. Tee lainahakemus nyt ja saat jopa huomenna rahat tilillesi!

Vakuudetonta yritysluottoa voit hakea jopa 100 000 euron edestä ja jopa 18 kuukautta pitkällä takaisinmaksuajalla. Lainan lyhentäminen tapahtuu sovitun mukaan ja kulut ovat helposti ennustettavissa kirjanpitoon.

Hae Yritysluottoa

Yritysluotto jatkuvana rahoitusapuna

Vai sopisiko yrityksesi kausivaihteluita tasaamaan paremmin Yritysluotto Flex joustoluotto? Yritysluotto Flex tarjoaa 2 000–20 000 euron jatkuvan lainalimiitin, jonka puitteissa voit tehdä nostoja yrityksesi tilille tarpeen mukaan joko kerralla tai pienemmissä osissa.

Maksat korkoa luotolle pelkästään nostetulta summalta, joten voit pitää luottoa varmuuden vuoksi varalla vaikka et lainaa tarvitsisikaan. Huomioithan kuitenkin sen, että yksittäiset nostot voivat maksaa pienen kuluerän, joten edullisimmalla pääset nostamalla yhdellä kerralla isomman määrän lainaa.

Yritysluotto Flex toimii käytännössä luottokorttimaisesti ja saat luottoa aina uudestaan käyttöösi edelliset lainalaskut maksettuasi. Hae joustavaa yritysluottoa ja Suomen kesäsesonki sekä siihen valmistautuminen sujuu huolettomasti apuna olevan rahoitustilin kautta.

Hae Yritysluotto Flex joustoluottoa