Oppaat ja artikkelit

Autokauppias Aapo Ruhanen turvautuu Yritysluottoon, kun kauppa käy kuumana

Salolainen Aapo Ruhanen huutokauppaa työkseen käytettyjä autoja. Aina pienyrittäjän tilillä ei kuitenkaan riitä puskuria hankintoihin, joilla varsinaista tiliä tehtäisiin. Näissä tilanteissa Ruhasesta on tullut tyytyväinen luottopalveluja tarjoavan Yritysluoton asiakas.

Huutokauppamyyjänä hyvään tarjoukseen on tartuttava, kun sellainen tulee vastaan. Salolainen Aapo Ruhanen tuo työkseen autoja Ruotsista ja huutokauppaa ne Suomessa. Parhaimmillaan tavallinen työviikko sisältää useamman laivamatkan Turusta Tukholmaan käytetyn auton perässä.

– Jopa kolmekin kertaa viikossa herään aikaisin Turusta tulevalla laivalla Tukholmassa, ponkaisen keskusasemalta junaan ja menen Göteborgiin hakemaan autoa. Sieltä ajelen takaisin Tukholmaan ja tulen iltalaivalla Saloon seuraavaksi aamuksi, Ruhanen kertoo.

Suomessa Ruhanen huolehtii auton katsastuksen, mahdolliset huollot ja pesut sekä tekee myynti-ilmoitukset nettihuutokauppaan. Pienyrittäjä ostaa huollot, pesut ja kirjanpidon ulkopuolisilta.

Asiakkaita riittää, vaikka kilpailukin on kovaa. Useimmin asiakkaat ostavat itselleen kakkosautoa tai lapselleen omaa autoa. Osalla taas on ykkösauto hajonnut ja tilalle etsitään nopeaa korviketta.

– Toisaalta minulla on myös yritysasiakkaita, jotka etsivät halpoja käyttöpakuja ja hyvää diiliä. Huutokaupassa hinnat jäävät usein noin 20 prosenttia nettiautokauppojen pyyntihintoja alhaisemmiksi.

Ruhanen aloitti yrittäjäuransa Suonenjoella vuonna 2013 perustaessaan toiminimen Tmi Aaponauto. Nyt 23-vuotias Ruhanen astui yrittäjäksi suoraan lukion penkiltä.

– Mitään osaamista minulla ei ollut, eikä kyllä tietoakaan riittävästi yrittämisestä, autoista, autokaupasta tai ihmiselämästä yleensä, mutta tekemällä ja kokeilemalla oppii, kun on kärsivällinen ja sitkeä. Olen ollut pienestä pitäen erittäin kiinnostunut autoista. Henkinen koti löytyy 124-koppaisen Mersun penkiltä nelisylinterisen dieselkoneen nakutusta kuunnellen, Ruhanen kertoo.

”Yritysluotto tuli avuksi”

Autohuutokaupassa kausivaihteluilla ei juuri ole merkitystä, mutta marraskuu, helmikuu ja kesän aika näkyvät ostohintojen nousuna ja vastaavasti huutokauppahintojen laskuna. Kaupan teon kannalta nämä ajat ovat Ruhaselle vuoden haastavimpia.

Avuksi ovat tulleet nopeat luottopalvelut. Ensimmäisen kerran Ruhanen asioi luottopalveluja yrityksille tarjoavan Yritysluoton kanssa tilanteessa, jossa hän oli erehtynyt hankkimaan huutokauppaan huonommin sopivia autoja, jotka eivät menneet kaupaksi.

– En osannut hinnoitella niitä sopivasti normaaleille markkinoille. Olin saamassa erään tax-free-auton kaupaksi, mutta ostaja halusi sen verotettuna. Se oli kalliimpi Mersu, jonka autoveron määrä yllätti minut. Samaan aikaan tuli mahdollisuus tehdä yksi kannattava huutokauppaosto Ruotsista. Tällöin Yritysluotto tuli avuksi: Mersu saatiin kaupaksi ja rahaa vapaaksi muuhun kaupankäyntiin.

Sittemmin Ruhasesta on tullut uskollinen Yritysluoton asiakas. Yritysluoton puoleen on ollut hyvä kääntyä, kun vastaan on tullut potentiaalinen tuottava kauppa, mutta tiliä ei ole haluttu tyhjentää puskurittomaksi. Yritysluotto saa Ruhaselta kiitosta erityisesti nopeudestaan, mikä on kiireiselle yrittäjälle arvokasta.

– Lainapäätöksestä ilmoitettiin tekstiviestitse alle 30 minuuttia hakemuksen teosta. Rahat tulivat pankkitilille samana päivänä parin tunnin kuluessa, kun olin hakenut luoton. Se, ettei lainaa hakiessa tarvinnut toimittaa tilinpäätösdokumentaatiota oli nopeusetu ja myöskin eräänlainen yksityisyysplussa. Molemmista maksan mielellään.

– Käytän ja käyttäisin Yritysluottoa jatkossakin tarvittaessa. Ilmaista se ei ole, mutta nopeaa, helppoa ja vaivatonta, Ruhanen kiteyttää.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä MTV.fin kanssa