Oppaat ja artikkelit

Miten tietää, milloin olet valmis liiketoiminnan laajentamiseen?

Mistä tietää, oletko valmis liiketoiminnan laajentamiseen?

Liiketoiminnan laajentaminen on iso askel yritykselle. Laajentaminen vaatii työtä, aikaa ja rahaa, mutta onnistuessaan maksaa kaiken takaisin korkojen kera.

Haluamme auttaa yrityksiä kasvamaan ja kehittämään liiketoimintaa. Keräsimme kokoon parhaat vinkit, joiden avulla tietää, että oma yritys on valmis liiketoiminnan laajentamiseen. Jos seuraavat tilanteet kuulostavat tutuilta, kannattaa yrityksen laajentaminen laittaa harkintaan.

1. Yritys tuottaa tasaisesti

Yksi ilmiselvä merkki yrityksen valmiudesta kasvaa ovat tasaiset tulot. Yksi onnistunut sesonki ei riitä, vaan yrityksen täytyy toimia hyvin ympäri vuoden. Kassavirran täytyy olla kunnossa, eikä maksuvalmius saa pettää. Kasvaako yrityksen nettotulos samassa tahdissa kuin myynti? Jos vastaus on kyllä, voi laajentaminen olla ajankohtaista.

2. Yrityksen asiakkaat toivovat yrityksen kasvavan

Ovatko yrityksen asiakkaat kysyneet suoraan, milloin uusi liike avataan tai milloin palveluja lisätään? Asiakkaiden kiinnostus kertoo, että yrityksen palveluille tai tuotteille on kysyntää. Ilman kysyntää laajentaminen ei ole kannattavaa. Pahimmassa tapauksessa yrityksellä ei olekaan tarpeeksi asiakkaita kattamaan kasvusta johtuvat menot, joten kysynnän arvioimisessa kannattaa olla tarkkana.

3. Yritys tarvitsee lisää tilaa

Yksinkertaisimmillaan tarve laajentaa voi johtua tilan puutteesta. Liian pienissä tiloissa toimiminen on paitsi epämukavaa, mutta voi myös olla haitallista yritykselle. Asiakkaat tuskin haluavat viettää aikaa täyteen pakatuissa tiloissa, ja tietyillä aloilla kyseessä voi olla jopa turvallisuusriski.

4. Ohjat voidaan antaa jollekin toiselle

Laajentaminen tarkoittaa usein sitä, että yksin kaiken hoitanut pienyrittäjä joutuu delegoimaan osan toiminnasta jollekin toiselle.

Jos on tottunut pyörittämään toimintaa yksin, riittää että itse ymmärtää toimintatapansa. Ennen laajentamista on kuitenkin hyvä käydä yrityksen toiminta läpi siltä kannalta, että joku toinen ottaa yrityksestä vastuuta. Toimintatapoja kannattaa kirjoittaa ylös ja hioa niitä, jotta toiminnan delegointi sujuu ilman ongelmia. Selkeästi kirjoitetut ohjeet uudelle henkilökunnalle helpottavat jo valmiiksi haasteellista laajentamisprojektia.

5. Rahoitus on kunnossa

Yrityksen kasvu vaatii investointeja. Uudet tilat, uudet työntekijät, uudet palvelut tai toimintatavat vaativat yritykseltä rahasummia, joita harvoin löytyy yrityksen käyttötililtä. Kasvavan yrityksen on hyvä alkaa pohtia rahoitusta ajoissa.

Tarjoamme yritysrahoitusta kasvua hakeville yrityksille selkeillä lainaehdoilla. Lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa.

Lue lisää Yritysluotto-lainapalvelusta