Oppaat ja artikkelit

Kuntosaliyrittäjä: Välillä pitää olla vähän itsekäs

Kymmenen vuotta kuntokeskuksia Tampereen seudulla pyörittänyt Jukka Heinola oppi kantapään kautta, että yrittäjänkin voimavarat ovat rajalliset.

Jukka Heinola ajautui aikanaan liikunta-alalle omien harrastustensa kautta. Harrastuksesta tuli sittemmin työ, ja tutustuttuaan alan toimijoihin oli luontevaa lähteä luomaan jotain omaa.

Nyt takana on jo kymmenen vuotta kuntosaliyrittäjänä. Tällä hetkellä Heinola pyörittää yhtiökumppaninsa kanssa Liikuntamaailma-kuntokeskuksia Tampereella ja Nokialla.

Yrityksemme vahvuus on palveluun panostaminen. Olemme alalla pieni toimija, eikä meitä määrää isot koneistot. Voimme joustaa ja vääntyä nopeasti, vaikka mutkalle, jos tarve vaatii.

Yrittäjänä on vaikeinta elää kiristyneessä kilpailutilanteessa. Ala on muuttunut huimasti siitä, kun aikanaan aloitimme. Asiakashankinta ja erottuminen olivat tuolloin helpompaa kuin nykyään, kun kuntosaleja alkaa olla joka nurkalla.

Suurin saavutukseni yrittäjänä on se, että olemme tässä markkina- ja kilpailutilanteessa ylipäätään säilyneet hengissä. Ala on murroksessa, koska jatkuvasti nousee uusia budjettisaleja, joiden ainoa kilpailukeino on hinta. Itse uskon palvelun laatuun ja asiakastyytyväisyyteen.

Kantapään kautta olen oppinut, että kaikki sopimukset kannattaa laittaa paperille. Ei kannata sokeasti luottaa siihen, mitä joku sanoo. Maalaispoikana olen tottunut luottamaan ihmisiin, mutta kun aletaan puhua rahasta, pelkkä ”räkävala” ei aina riitä.

Aloittelevan yrittäjän kannattaa kysyä rohkeasti ja ottaa asioista selvää. Itse olin alussa niin intoa täynnä, että vain tein ja toteutin. Nyt etenisin eri tavalla tietäessäni, että kaikkea ei tarvitse tehdä ja osata itse.

Olen meinannut luovuttaa muutaman kerran. Kesät ovat kuntokeskuksille aina vaikeaa aikaa. Siihen on tosin vuosien varrella jo tottunut. Kun on ollut taloudellisesti tiukkaa ja kulut kesälomien myötä vain kasvaa, niin joskus olen miettinyt, että onko tässä mitään järkeä. Onneksi olen periksiantamaton luonne. Välillä lunta voi tulla tupaan, mutta sitten vaan jatketaan.

Olen ylpeä, että olen onnistunut työllistämään muutaman kymmentä ihmistä ja tarjoamaan heille toimeentulon. Yrityksemme on myös kouluttanut alalle lukuisia liikunnanohjaajia.

Olen joutunut pettymään ihmisten kateuteen. Kaikki eivät aina hahmota yrityksen kokonaiskuvaa, vaan heidän silmissään kaikki näyttää menevän loistavasti. Todellisuudessa 50 ihmistä on saattanut juuri samassa kuussa irtisanoa jäsenyytensä. Silloin miettii, että voi kunpa ihmiset tietäisivät…

Raha-asioissa koen olevani vastuussa oman talouteni lisäksi myös monen muun ihmisen toimeentulosta. Yritystä perustaessamme turvauduimme lainarahaan, ja lainaa löytyy edelleen. Perheeni koti on myös kiinnitettynä lainan vakuudeksi.

Parhaimmat tukijani ovat vaimoni ja yhtiökumppanini. Kymmenen vuoden aikana henkilökunta on myös muokkautunut sellaiseksi, johon voin vaikeina hetkinäkin tukeutua. 

Yrittäjänä on tärkeää olla välillä vähän itsekäs ja muistaa pitää huolta myös itsestään. Itse olen polttanut kynttilää molemmista päistä. Toista keskusta rakentaessamme paiskin töitä aamusta iltaan ja olin aivan loppu. Tuota aikaa emme läheisteni kanssa muistele lämmöllä. Vaikka yrittäjänä hetkittäin joutuukin venymään, tilaisuuden tullen on hyvä välillä tiputtaa kynä kädestä ja antaa aikaa itselle ja perheelle.

copyright Bauer media/Katja Nygård