Oppaat ja artikkelit

”Investointeihin uudenlaista uskallusta” – pienyritykset satsaavat kasvuun lainarahalla

Pienyrityksissä tarve uusien työntekijöiden palkkaamiselle, varaston täydennykselle tai laitehankinnoilla vaatii resursseja ja rahaa. Aina tarvittavia resursseja ei kuitenkaan ole saatavilla, jolloin lainaraha tarjoaa mahdollisuuden kasvuun.

Pienet ja keskisuuret yritykset hakevat lainaa käyttöpääoman puutteen ja kassavajeen lisäksi myös muihin tarkoituksiin. Lainapalveluja tarjoavan Yritysluoton tuoreen asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan asiakkaista yhä useampi hakee lainaa kasvuun ja liiketoiminnan kehittämiseen. Mistä tämä kertoo?

– Yksi syy ovat pitkästä aikaa talouden positiiviset näkymät. Yritykset ovat nyt aiempaa innokkaampia kasvamaan ja kehittymään. Investointeihin on nyt uudenlaista uskallusta, arvioi Yritysluoton Johan Fager.

Kasvuun liittyvät rahoitustarpeet voivat liittyä esimerkiksi kausivaihteluun. Esimerkiksi uutta henkilöstöä saatetaan tarvita palvelemaan kasvavan yrityksen tarpeita sesongin kynnyksellä. Kyse voi olla esimerkiksi vähittäismyymälöistä, joihin on tarvetta palkata lisää myymälähenkilökuntaa tai rakennusfirmoista, joilla urakkaa riittää yllättäen aiempaa enemmän. Tällöin myös koneiston ja laitteiden hankinnat saattavat olla tarpeellisia. Vastaavasti vähittäis- ja tukkumyynnissä varastoon saatetaan haluta investoida ennakoiden tulevaa sesonkia.

– Yrittäjällä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa tuotteita tilatessa suurempi tilaus pienentää kappalehintaa, jolloin varaston kokoa halutaan suurentaa lainarahalla, mutta samalla hankintakustannuksissa säästäen, sanoo Fager.

Tyypillinen lisärahoituksen hakija pienyritys

Yritysluoton asiakaskunta koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, joiden liikevaihto on tyypillisesti muutaman sadan tuhannen euron luokkaa. Yritys työllistää tavallisesti 1–5 henkilöä. Kolme suurinta toimialaa ovat kuljetus- ja rakennusala sekä vähittäis- ja tukkumyynti.

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä kasvuun tarkoitetun lainan hakemisen helppous ja tilityksen nopeus korostuvat. Yritysluoton lainahakemuksen teko onnistuu verkossa, eikä hakemuksessa vaadita lisädokumentaatioita.

– Moni kilpaileva yritysrahoitusta tarjoava palvelu vaatii budjetteja, ennusteita, kassavirtalaskelmia ja tilinpäätöksiä yritystoiminnasta. Lisäksi yrityksen täytyy olla toiminut esimerkiksi tietyn määrätyn ajan ja liikevaihdon ylittää tietty summa. Meillä Yritysluotossa muodostetaan jokaisesta yksittäisestä yrityksestä kokonaiskuva tapauskohtaisesti, eikä keskitytä yksittäisiin tunnuslukuihin, Fager kertoo.

Fagerin mukaan Yritysluoton kilpailuvaltteja ovat nopeus, asiakasystävällisyys ja hinnoittelun läpinäkyvyys.

– Me olemme lähteneet siitä, että teemme lainan hakemisen asiakkaalle niin helpoksi kuin mahdollista. Muodostamme käsityksen yrityksen luottokelpoisuudesta saatavilla olevilla tiedoilla. Meillä luottopäätökset tekevät kokeneet ammattilaiset, jotka kykenevät arvioimaan kasvun edellytyksiä yllättävän tarkasti myös vasta käynnistysvaiheessa olevien yritysten kohdalla.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä MTV.fin kanssa